Hoge gasprijzen door vrees voor winter

27 september 2018

De gasprijs is sterk gestegen. Bewogen de prijzen de afgelopen drie jaar tussen de 18 en de 23 ct/m3, het contract voor januari 2019 sloot deze week op de gasbeurs boven de 30 ct/m3. Die hoge prijzen gelden eigenlijk voor de hele winter die op 1 oktober begint.

Wat drijft de prijs?

Handelaren laten zich nu vooral leiden door gebeurtenissen uit het verleden. Door het koude weer van afgelopen februari dreigde er begin dit jaar een tekort aan gas en liepen de prijzen op. Noodmaatregelen bleven uit, maar de gasmarkt werd wel met de feiten op de neus gedrukt. De oorzaken: 

  • Door een koudere periode in de maanden ervoor was er minder gasopslag
  • De productie in Groningen is vlak en er wordt, zoals afgesproken, niet extra geproduceerd als het koud is
  • Meer levering aan Engeland door grote vraag en weinig opslag daar

Gasopslag als prijsdriver nader verklaard

Gasopslagen (storages in vaktermen) worden gebruikt om bij lage vraag in de zomer gas op te slaan en in de winter wanneer de vraag groot is dit gas weer uit de storage te halen. 

De gasmarkt prijst verwachte risico’s in

Partijen op de gasmarkt willen de situatie van afgelopen winter voorkomen en dat is te zien aan de stijgende prijzen. Het risico op herhaling van de situatie eind februari en begin maart wordt groot geacht en nog eens extra gevoed door de staat van de gasopslagen in Duitsland en Oostenrijk. Deze gasopslagen behoren beide tot een van de grootste van Europa en zijn niet volledig gevuld. 

Wat ook nog meespeelt, is dat veel van deze gasopslagen een commercieel belang hebben. Om economisch uit te kunnen is er tussen de zomermaanden waar de gasopslagen gevuld worden en de wintermaanden waar dit gas weer onttrokken wordt een prijsverschil nodig door vraag en aanbod. 

Dat prijsverschil is te klein geweest o.a. door minder productie uit Groningen, er meer gas t.b.v elektriciteitsproductie nodig was en er meer vraag was om de voorraden te vullen. Deze factoren zorgden voor een hogere prijs in de zomer. Tegelijkertijd starten we in Duitsland en Oostenrijk met een situatie die qua voorraden lager zijn dan vorige jaar op dit tijdstip. En dan moet de winter nog beginnen. 


Disclaimer