9 april 2020 – Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

Welke factoren drukken de prijzen op de gasmarkt?

Op 1 april begon de gaszomer. Normaal gesproken begint dan ook het vullen van de gasopslagen (storages), maar deze zitten nog relatief vol. Op dit moment zijn de Europese opslagen nog voor 55% gevuld. En dat is een bijzonder hoog niveau. 

Opslag gas april 2020 

Bron: GIE
 

Gaszomer: opslagen vullen

Sinds het begin van de maand zien we dat de prijzen op de korte termijn flink lager zijn dat de prijzen voor de rest van de zomer. De prijzen zijn in elk geval laag genoeg om nu te injecteren (de opslagen vullen). 

Dat zou kunnen betekenen dat de opslagen al vroeg in de zomer vol zitten. En dan met name de commerciële opslagen. De opslagen die onder lokale regulering vallen, injecteren volgens een vast patroon.

De kans bestaat dus dat ergens in het derde kwartaal van dit jaar de vraag naar gas voor injecties wegvalt. En het is nog niet duidelijk of de economie dan weer aan kan trekken na de forse rem die erop is gezet door de coronamaatregelen. 

Toevoer van gas op hoog niveau

Bovendien is de aanvoer van gas uit Rusland en Noorwegen en van vloeibaar gas nog steeds hoog. Voorlopig hebben we nog geen reden om aan te nemen dat deze toevoer op korte termijn gaat veranderen. 

Hoog aanbod van gas, lage vraag

Zoals de zaken er nu voorstaan, lijkt ook in het derde kwartaal de balans tussen vraag en aanbod op de Europese gasmarkt verstoord te kunnen worden. Een hoog aanbod van gas en een lage vraag. 

De leveringsbedrijven uit Rusland en Noorwegen zagen dit ook wel aankomen. Daarom hebben zij een deel van het onderhoud verplaats van het tweede naar het derde kwartaal. Dat geeft in elk geval wat minder aanbod.

Maar alles bij elkaar lijkt een forse druk op de prijzen in het derde kwartaal een reëel scenario. Hoewel er natuurlijk altijd onverwachte zaken kunnen gebeuren.