Laatste hobbel tot de winter 2019 - 2020 op de gasmarkt

23 augustus 2019

Het is geen nieuws dat de gasprijzen laag staan en ook voor komende winter dalen de prijzen. Voor Jan20 en Feb20 zien we de prijzen al onder de 18 euro per mWh handelen. Maar er is nog één hobbel te nemen tot de winter die prijzen kan verhogen: onderhoud in Noorwegen.

Gasprijzen laag. Waarom?

Het is heel logisch dat de gasprijzen op dit moment laag staan. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van de lage gasprijs:

  • Volle gasopslagen. Dit is misschien wel de belangrijkste reden. Nog niet eerder zaten de opslagen zo vol nog voordat de winter begint. Normaal moest er in september, oktober en november nog geïnjecteerd worden, maar deze vraag valt nu weg.
  • Relatief mild weer. De vraag naar gas is minder geweest door wat winderig weer en de hittegolf.
  • Import. De import van gas uit Noorwegen en Rusland is bijzonder goed.

 Is gas inkopen voor u nu interessant? Bereken in een paar minuten online uw gasprijs en koop net zo makkelijk uw gas in.

Bereken mijn gasprijs

Onderhoud gasnet Troll

Er is echter nog één hobbel te nemen tot de winter: het onderhoud aan het grootste productieplatform in het Noorse gasnet, Troll. Deze is nu volledig uit bedrijf.  Dat betekent dat er 170 mcm (miljoen kubieke meter) gas minder wordt geproduceerd voor West-Europa.

Daarnaast is er ook onderhoud aan het gasknooppunt Velke Kanpusany, waarlangs gas uit Rusland richting West-Europa wordt getransporteerd.

Dit is een behoorlijke test, met een lagere aanvoer van gas. Hierdoor kunnen de prijzen in september wat opwaartse druk krijgen.

Compensatie productie en transport gas

Het verlies van productie- en transportcapaciteit wordt ook enigszins gecompenseerd:

  • Een deel van het Russische gas van Velke Kanpusany kan worden omgeleid.
  • Er is flink wat LNG onderweg naar Europa, zowel naar Zuid-Europa als naar West-Europa.
  • Een deel van de weggevallen productie van Troll wordt opgevangen door andere productielocaties.

Wat betekent dit voor de gasprijs winter 2019-2020?

Het onderhoud duurt tot eind september en we denken dat dit de laatste stresstest is voor het gassysteem voordat de winter begint.

Als het onderhoud in Troll geen invloed heeft op de gasprijs, dan daalt de prijs nog verder. Er blijft dan alleen een druk naar beneden op de gasprijs bestaan, zonder weerstand. En dat terwijl de gasprijzen al op zeer laag niveau staan. En dit gaan we zien in de gasprijzen aan de voorkant van de curve, voor deze winter. Maar ook aan de achterkant, voor de prijzen in 2023.

Volg hier elke week de gasprijzen.