Gasprijs raakt weerstand rond 15.80 €/MWh

31 maart 2017

De gasprijs lijkt een stevige weerstand te hebben op 15.80 €/MWh. Wanneer de prijs weer rond dit niveau staat, wordt het interessant voor u. Tweemaal is de prijs daarna flink omhoog gegaan. Heeft u er vertrouwen in dat dit weer gebeurt dan kunt u kopen. Denkt u echter dat driemaal scheepsrecht is, dan zal de prijs door de weerstand gaan en een nieuwe weerstand gaan zoeken, een bearish markt. 

De afgelopen tijd hebben we in de markt een duidelijke daling gezien van de gasprijzen. Zoals in het artikel van vorige week beschreven, werd deze daling grotendeels veroorzaakt door verminderde zorgen over de storage levels in Europa in combinatie met de hoge temperaturen in maart. In het artikel van 24 februari was te zien dat de spotprijzen slechts een beperkte invloed hebben op de Cal prijzen, deze zijn meer gevoelig voor de ontwikkeling van de olieprijs en de wisselkoers met de Britse pond.

Technische analyse kan een interessant hulpmiddel zijn bij het bepalen van levels en weerstanden in de gasmarkt. Natuurlijk zegt technische analyse niet alles, de fundamentele analyse kan bepaalde prijsniveaus in de markt verklaren. In de onderstaande grafiek, waar het aankomende jaar wordt weergeven (voor de jaarwisseling werd 2017 weer gegeven, daarna 2018). We zien daar het laagste punt bereikt worden begin september 2016 (14,45 €/MWh) en het hoogtepunt eind december 2016 (18,71 €/MWh). Vervolgens is hier de Fibonacci analyse op toegepast die verschillende niveaus laat zien.

Daar is te zien dat de weerstand op 17,71 €/MWh nauwelijks werd doorbroken tot eind februari 2017, vervolgens daalde prijzen snel om eind maart te blijven hangen rond de onderste weerstand van 16.08 €/MWh. De afgelopen dagen werd de bodem geraakt, de groene lijn, van 15,80 €/MWh. Vervolgens ontstond er een correctie, net als bij de vorige bodem. Waarschijnlijk gaan storages op dat gas kopen in de markt om te gaan injecteren, dit is een bullish sentiment. Nu staat de markt weer boven de weerstand van 50%, als deze gebroken wordt zullen de weerstanden daaronder weer getest worden.

gasprijs raakt weerstand

Disclaimer