Storages propvol, wat nu?

10 oktober 2019

De eerste wintermaand op de gasmarkt is begonnen. Een mooi moment voor een kleine vooruitblik, want de situatie is bijzonder. De gaspopslagen zitten propvol en de gasprijzen blijven dalen. Wat gebeurt er op de gasmarkt in de winter van 2019 – 2020?

› Gasprijs deze week? Volg de wekelijkse update

Zacht weer verwacht

De belangrijkste factor op de korte termijn is altijd het weer. Op dit moment is de verwachting dat er warm, zacht weer aankomt. Dat betekent dat de vraag relatief laag blijft. 

Erg hoge niveaus in gasopslagen

Dan komen we meteen aan bij de andere bepalende factor: het niveau van de gasopslagen. Deze zitten niet gewoon vol, maar propvol. Er zijn zelfs storages die voller zitten dan het maximum dat eerder is opgegeven.

In de eerste twee weken van oktober zien we dan ook een fikse daling in de gasprijzen op de hele korte termijn. De intradagprijzen kwamen onder de 9.00 Eur/MWh terecht. En dat is simpelweg erg laag, relatief én absoluut.

Flinke aanvoer van LNG

En dan is er ook nog een groot aanbod van LNG. Dat aanbod is zo groot dat Spanje het aanbod niet aankan. Schepen liggen te wachten tot hun lading gelost kan worden. Of om verder te kunnen varen naar de noordelijke West-Europese landen, in de hoop dat de prijzen daar beter zijn. 

Zelfs daar is het soms nog lastig om van de lading LNG af te komen.

Toevoer van gas door de leidingen

Bovenop de aanvoer over zee, komt er ook over land flink veel gas deze kant op. Rusland levert weer bijna maximaal.

De enige uitzondering in deze opsomming is Noorwegen. Sinds 8 oktober is de productie van het Troll-platform teruggedraaid. Dit leidt tot ongeveer 300 GWh per dag minder import vanuit Noorwegen.

Dit heeft helemaal geen invloed op de prijzen, zowel op de heel korte termijn als aan de voorkant van de curve. Maar het is het enige wat nog weerstand geeft tegen nog verdere dalingen.

Andere situatie gasprijzen langere termijn

De situatie voor de langere termijn is wel iets anders. De prijs voor CO2-certificaten daalt op dit moment, maar de kolenprijs stijgt. De reden hiervoor is wat moeilijk te vinden, maar het zorgt wel voor een lichte stijging van de prijzen voor Sum22. In de periode tussen Sum20 en Sum22 gebeurt er vrijwel niets. 

De markt voor gas is op dit moment dus, nog steeds, bearish van karakter. 

› Dit waren de risico's die we in september nog zagen

Profiteren van de lage gasprijzen?

Bereken nu in een paar minuten de gasprijs voor uw bedrijf en bekijk uw voordeel. 

Bereken mijn prijs