Gasmarkt nerveus richting augustus 2019

Marktinformatie

Gaat de gasprijs een nieuwe bodem bereiken?

25 juli 2019

Op de gasmarkt blijft de druk op de zomerprijzen bestaan. Wel zien we dan dat de markt wat nerveuzer wordt. Ook zijn we nu wel van de bodem af, hoewel die net zo goed weer in zicht kan komen. We laten zien welke factoren de komende tijd het meeste impact hebben op de gasprijzen.

Onderhoud Nord Stream

De gasprijzen zijn weer van de bodem af. Jul19 liet nog prijzen zien die onder de 10 euro per MWh doken, net als de promt (zeer korte termijn, intramaand). Maar op dit moment zien we de prijzen voor Aug19 alweer wat hoger liggen. 

Dat komt onder meer omdat er flink onderhoud aan de Nord Stream is. De toevoer lag hierdoor op sommige dagen zelfs 1.600 GWh per dag lager. Die hoeveelheid krijgen we wel vanuit andere routes aangevoerd. Per dag komt er 1.000 GWh via een zuidelijke route door Oekraïne West-Europa binnen. De rest kan uit de gasopslagen gehaald worden. 

Het onderhoud aan Nord Stream duurt tot en met 30 juli.  Daarna volgt er een periode met weinig onderhoud. Er is wel onderhoud in augustus, maar dat levert nauwelijks beperkingen op.

Nieuwe bodem gasprijs?

Dit betekent dat het zeker mogelijk is dat weer naar de bodem gaan met de gasprijzen. Waar die bodem ligt? Dat valt moeilijk te zeggen, omdat veel factoren daarin een rol spelen. 

Een aantal factoren komt uit de gasmarkt zelf.

Aan de vraagkant:

  • warm weer;
  • groeiende vraag van elektriciteitscentrales die meer moeten leveren voor airconditioning;
  • vakanties;
  • injecties in gasopslagen, deze zitten bijna vol;
  • een hogere kolenprijs met een hogere CO2-prijs maakt het aantrekkelijker om met gas elektriciteit te produceren.

Aan de aanbodkant:

  • het blijft gunstiger om LNG naar Europa te vervoeren dan naar Azië; 
  • in augustus is er minder onderhoud;
  • we blijven importeren uit Noorwegen en Rusland, die nog steeds relatief veel produceren. 

Natuurlijk wegen niet al deze zaken even zwaar. Maar als we ze op een rij zetten, zien we dat augustus niet per se een bullish karakter kent.  En er speelt nog iets wat de markt nerveus maakt.

Spanningen op de oliemarkt

De spanningen in het Midden-Oosten, en dus op de oliemarkt, lopen op. Met name in de Straat van Hormuz, waar Iran, de VS en het VK regelmatig met elkaar in beperkt conflict komen. Het lijkt nog steeds te gaan om wederzijdse provocaties, maar de constante dreiging zorgt voor een bullish sentiment op de oliemarkt.

En de olieprijs is nu eenmaal de belangrijkste factor in het energiecomplex. 

De spanningen in het Midden-Oosten kunnen zo nu en dan de prijs van olie flink opjagen. En dan blijven de kolen-, CO2- en gasprijzen niet achter. Het zorgt in elk geval voor flink wat volatiliteit.

Toch weer bearish?

Blijft het bij provocaties en escaleert dit niet tot een gewapend conflict, dan verwachten we dat het risico steeds lager gewaardeerd zal worden. De premies voor dit risico ebben dan weg. En dat heeft dan zeker een bearish effect op de gasprijzen.

 

Energie inkopen

In deze analyse heeft u gelezen wat de stand van zaken op de huidige gasmarkt is. Wilt u meer weten? Deze factoren bepalen de energieprijzen. U kunt zich ook aanmelden voor onze marktupdate, dan houden wij u op de hoogte van de marktontwikkelingen. 

Nu energie inkopen? Stel in een paar minuten online uw offerte samen.

Stel mijn offerte samen