9 februari 2021 – Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

De meest wisselvallige periode in jaren

De afgelopen maand was een van de meest wisselvallige periodes van de afgelopen jaren. Het TTF februari contract bewoog tussen 17.25 en 28.80 Eur/MWh. En dat is wel extreem te noemen. We zien de gasmarkt nu een stuk rustiger worden. Maar zoals altijd houden we een slag om de arm. Het kan zomaar omdraaien.

Opvallende spike

De spike in de afgelopen maand was opvallend. Dit lag aan een combinatie van factoren: 

  • Het was koud in Europa met weinig wind. De kou zorgde o.a. voor extra vraag en hogere prijzen in het VK. En veel gas ging dan ook die kant op.
  • Ook in Azië was het koud, waardoor de prijzen voor vloeibaar gas (LNG) tot boven 100 Eur/MWh werden opgejaagd.
  • Shortspelers werden gedwongen om hun posities te sluiten.
  • De extra vraag door het wegvallen van LNG en het koude weer moest volledig uit storages komen. Het aanbod van importgas uit Noorwegen en Rusland ging niet omhoog.

Een ander beeld

We kunnen rustig stellen dat het beeld nu volledig anders is:

  • Er is nog wel koud weer, maar dat is voor een korte periode. Daarna is het onzeker en misschien lang niet zo koud als eerder werd gevreesd.
  • In Azië is het een stuk milder geworden en wordt op dit moment ook geen koud weer verwacht. Het gevolg is dat de gasprijzen daar fors zijn gedaald. En daarmee ook de prijzen voor LNG. Er komen nu langzaam wat meer schepen naar Europa.
  • Omdat het minder koud lijkt te gaan worden is er ook minder vraag naar gas uit storages. Dat betekent ook dat het risico op te lage storage-niveaus een stuk minder is.

Storage-niveaus gedaald door kou

Door het koude weer zijn de storage-niveaus gedaald. Niet zo extreem als bijvoorbeeld in 2018. Toen waren de niveaus erg laag en kwam daar een zeer koude periode overheen. Dat leidde ook tot hele hoge prijzen. Maar mocht het alsnog koud worden, dan zou zoiets zomaar weer kunnen gebeuren.

Extra vraag kan voor stijgende prijzen zorgen

Koud weer betekent dat de extra vraag direct uit storages moet komen. Als de prijzen omhoog gaan dan zal er zeker meer LNG deze kant op komen. Maar dat komt uiteraard met schepen, en het hoeft geen betoog dat dit wat langzamer gaat. Het zou kunnen betekenen dat de prijzen zullen stijgen. Niet alleen op de hele korte termijn, maar ook voor de zomer. 

Storages moeten weer gevuld worden

De storages moeten weer gevuld worden voor de komende winter. Het is wel zo dat de prijzen in de zomer natuurlijk lager zijn omdat de vraag naar gas dan een stuk minder is. En ook dat is afhankelijk van LNG. Duiken de prijzen in Azië omlaag, en Europa gaat niet heel hard mee, dan zal er veel LNG deze kant opkomen. En dat drukt de prijzen.