Gas zomer 2019 goedkoop,

maar wat zijn de risico's?

Marktinformatie

Gas zomer 2019 goedkoop, maar wat zijn de risico’s?

23 april 2019

De prijzen voor de zomermaanden zijn goedkoop in vergelijking met voorgaande jaren. De factoren die de prijs bepalen, zorgen ook voor een dalende prijs. Toch zal de markt op een gegeven moment weer gaan keren. Welke factoren kunnen daar dan voor zorgen? We analyseren beide bewegingen voor u.

Factoren die de gasprijzen zomer 2019 drukken
Dit zijn de meest prominente factoren die de prijzen drukken in de zomer van 2019.

Het weer
De winter was warm en het lijkt voorlopig ook warm te blijven. Elke maand lijkt wel een warmterecord neer te zetten! Bij warm weer is de vraag naar gas natuurlijk erg laag. In de zomer is deze invloed redelijk beperkt, omdat het weer dan sowieso warmer is.

Import uit Rusland en Noorwegen
De import van gas uit Rusland en Noorwegen wordt in de winter vaak beperkt of onderbroken door storingen. De impact hiervan is in de winter een stuk groter dan in de zomer. Maar afgelopen winter was dit niet of nauwelijks aan de orde. Grote volumes gas gingen richting West-Europa, zonder enige onderbreking.

Toevoer van LNG
In Azië is de vraag naar LNG op dit moment beperkt. Dat drukt de prijzen daar. En in Europa liggen de prijzen, ondanks dat het absolute niveau laag is, nog steeds gunstiger (spread Europa-Azië). Bovendien is de productie van LNG het afgelopen jaar gestegen.  

Het resultaat is een gestage grote stroom van LNG-schepen richting de terminals in West-Europa.

Hoog niveau gasopslagen
Door het warme weer en het overvloedige aanbod van gas door import en LNG is er weinig gas uit de opslagen gehaald. De zomer begint net, maar de opslagen zitten al voor 50% vol. Dat is uitzonderlijk. Vorig jaar waren de opslagen aan het begin van de zomer bijna helemaal leeg.

Profiteren van de lage prijzen? 

Bereken uw gasprijs in een paar minuten online en ga voor onze scherpe tarieven.

Bereken mijn gasprijs

Risico op prijsstijgingen door deze factoren
Veel factoren dus die zorgen voor lage prijzen. En we denken dat de situatie nog wel even zo blijft. Toch zal op een bepaald moment de markt gaan keren. Hieronder een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat de gasprijs weer opveert.

Onderhoud
Op dit moment is er al onderhoud aan het knooppunt Veľké Kapušany, waar Russisch gas via Oekraïne Europa binnenkomt. Dit onderhoud eindigt binnenkort. Maar er volgt ook onderhoud aan andere knooppunten. In augustus en begin september geeft dat de grootste beperkingen.

Vraag Azië
Met name in China zien we de vraag naar elektriciteit hard oplopen. De economie groeit daar en in de zomer neemt de vraag naar elektriciteit voor airconditioning enorm toe. Zowel zakelijk als privé.   

Voorheen werd de vraag voor een groot deel afgedekt door kolencentrales. Maar ook China is aan het verduurzamen. Deels met zon- en windenergie, maar ook door het omschakelen van kolen- naar gasproductie.  

Als het warm wordt, verwachten we dus dat de prijzen van gas in Azië omhoog gaan door de toenemende vraag. En dan kan de spread tussen Azië en Europa groot genoeg worden om de LNG richting Azië te laten gaan in plaats van naar Europa.

Beperking van de import
Er kan een punt komen dat bijvoorbeeld de import van gas uit Noorwegen vermindert. Als de prijzen te laag worden, houden de Noren hun gas liever en verkopen ze het op een gunstiger moment. Ze zijn flexibel genoeg in hun productiemethoden om dit te kunnen uitvoeren.  

Ze zullen de gaskraan niet helemaal dichtdraaien, maar het zal wel merkbaar worden. Zeker in combinatie met de verlaagde gasimport door onderhoud. We verwachten niet dat Rusland ditzelfde zal doen. 

Een hogere CO2-prijs
Een hogere CO2-prijs maakt de productie van elektriciteit met gas interessanter dan productie met kolen. Dat leidt tot een grotere vraag en dus tot hogere prijzen. Natuurlijk geldt dit meer voor de lange termijn. Maar door de opslagmogelijkheden van gas kan dit stevig doorwerken op de prijzen voor de korte termijn.  

De prijzen van deze zomer dus. 

Disclaimer