Flinke daling gasprijzen door coronavirus

Marktinformatie

20 maart 2020 – Gerard Koops

Leestijd: 3 minuten

De impact van de coronacrisis op de gasmarkt

In het nieuws is er één grote hoofdrolspeler: het coronavirus. Het virus en de maatregelen hebben een enorme impact op de maatschappij en op de economie. En dus ook op de gasmarkt. De afgelopen weken zagen we daar veel tumult, maar nu lijken de markten even tot stilstand te komen. Tijd om alles voor u op een rij te zetten.

De gasprijzen waren al laag en daalden nog meer. Hieronder leest u welke zaken nu de grootste rol spelen op de gasmarkt.

Einde samenwerking Rusland en OPEC

De samenwerking tussen Rusland en OPEC (een samenwerking tussen olielanden) is beëindigd. Als reactie daarop verhoogden beide partijen de olieproductie, terwijl de vraag juist krimpt. Hierdoor daalde de olieprijs enorm, tot zelfs onder de 30 dollar per vat. 

De olieprijs is een maat voor de gasmarkt. Een daling als deze haalt dus ook de gasprijs omlaag.

Grafiek daling olieprijs maart 2020

Vrees voor recessie

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zich op. In veel landen komt de economie tot stilstand en men verwacht daarom een fikse economische terugval. Dat zien we al duidelijk terug in de kelderende beurzen.

En we zien het ook terug in de vraag naar gas en elektriciteit. Die is veel lager, met name vanuit bedrijven. Daarom daalden ook de energieprijzen.

Grafiek daling AEX door corona

Aanvoer van gas blijft gezond

Wereldwijd is er een overproductie van LNG (vloeibaar gas). Die moet ergens naartoe.

In China lijkt de coronacrisis onder controle en de economie komt weer op gang. Er gaat dus weer meer LNG naar China dan in de afgelopen maand. Maar dit heeft voorlopig geen effect op de aanvoer naar Europa, omdat er meer dan genoeg LNG is.

Leestip: in februari kwam er veel extra LNG naar Europa

Opslagen van gas vol

De opslagen voor gas (storages) zitten nog steeds voor de helft vol, ondanks dat het al einde winter is. Normaal gesproken zijn de opslagen veel leger.

Er stroomt nu wel flink gas uit de opslagen, maar de reden daarvan is niet de vraag naar gas. Een flink deel van de contracten eist een bepaald opslagniveau aan het einde van de winter. Om aan die eis te voldoen, moet er gas uit de opslagen.

Dat de opslagen aan het begin van de zomer al half vol zitten, betekent dat de vraag lager is. Er zijn namelijk minder injecties nodig.

Grafiek storages in maart 2020

Coronacrisis op de gasmarkt

In Europa is in maart is tot nu toe flink minder gas gebruikt. Het warme weer speelt daarin een rol, maar dat verklaart maar een klein deel. De coronacrisis verklaart een veel groter deel van de dalende vraag. Er is minder industrieel verbruik en minder verbruik door gascentrales. Daarom staat de gasprijs nu zeer laag.

Leestip: wekelijkse update ontwikkeling energieprijzen