Flexibiliteit in Noorse gas infrastructuur

26 april 2017

Elke zomer is het onderhoudsseizoen van Noorse gaspijpleidingen richting Europa. Door het wegvallen van injectiecapaciteit bij Rough storage zal er meer gas richting Europa komen, wat waarschijnlijk geïnjecteerd gaat worden in Europese storages. De invloed op prijzen zal voornamelijk op dagbasis zichtbaar zijn.

Naast Rusland is Noorwegen de grootste leverancier van aardgas aan het Europese continent, hiervoor liggen in de gehele Noordzee pijpleidingen. Deze verbinden de velden die diep op zee liggen met de netwerken van Duitsland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal ligt er voor ruim 8000 kilometer aan pijpleidingen op de bodem die gas via verschillende verdeelstations naar het vasteland transporteren.

Vanaf eind april begint het onderhoudsseizoen aan de gasinfrastructuur, dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat gedurende de zomer plaatsvindt. Logisch ook, in de winter is de volledige capaciteit van de Noorse productie nodig om aan de vraag in Europa te voldoen. In deze maanden wordt er per dag een volume van ruim 350 miljoen kuub gas door de pijpleidingen gestuurd, in de zomer maanden zakt dit terug naar 250 miljoen of minder. De vraag is op de zomer nog lager, tussen de 100 en 150 miljoen kuub, het restant wordt in storages gestopt. Nu de grootste storage van de VK, Rough, niet kan injecteren deze zomer is het interessant om te kijken hoe het gas verdeeld kan worden over de pijpleidingen. En welke invloed onderhoud aan deze pijpleiding kan hebben.

De historische data laat zien dat de flows richting de VK in de zomer duidelijk lager zijn dan in de winter, waar in de winter er gemiddeld 120 miljoen m3 geleverd wordt zakt dit in de zomer naar rond de 50 miljoen. In de huidige situatie is zelfs dit een overschot voor de Britse markt, de injectiecapaciteit is te laag, het overschot wordt via de Interconnector naar Europa gestuurd. Richting Europa is deze flexibiliteit veel lager, in de winter tegen de 250 miljoen in de zomer 200 miljoen. Het Noorse netwerk kan dus minder gas transporteren naar VK en een ook een deel naar Europa sturen, er is nog een capaciteit over van 50 miljoen kuub. 

Het aangekondigde onderhoud van de Noorse infrastructuur begint eind april en eindigt voor 1 oktober, de start van de gaswinter. Zoals in de grafiek te zien is light het zwaartepunt in juni, waarbij er op bepaalde dagen nauwelijks gas richting Europa komt. Op dagbasis kan dit onderhoud zeker invloed hebben maar op maand niveau is de invloed beperkt. Flexibele storages bepalen op dagbasis of ze gaan injecteren of niet, waardoor ze een balancerend effect op de markt hebben. Bij te weinig aanbod stijgt de prijs, storages gaan minder injecteren waardoor de vraag daalt en de prijs weer stabiliseert. 

Om nog even terug te komen op de Interconnector, deze heeft wel een duidelijke invloed op de prijzen. Er is groot onderhoud in juni dit jaar, wat terug te zien is in de prijzen op NBP (Britse markt) en de Zeebrugge (Belgische markt). De prijzen op NBP liggen duidelijk lager dan andere maanden vanwege het overschot, op Zeebrugge juist hoger omdat er minder aanvoer is vanuit het VK.

Bron: http://flow.gassco.no/


visual gas in Noorwegen

Disclaimer