Clauscentrale in werking na jaren stilstand

Marktinformatie

Clauscentrale in werking na jaren stilstand

25 februari 2019

De voorbereidingen zijn gestart om de Clauscentrale weer in werking te stellen. Het doel is om de gascentrale in het tweede kwartaal van 2020. Volgens eerdere verwachtingen zou de centrale pas in het vierde kwartaal van 2020 volledig operationeel zijn, maar dit gebeurt dus misschien al een stuk sneller.

Clauscentrale stilgelegd

De Clauscentrale is de grootste gascentrale van Nederland. Het vermogen is ruim 1.300 MW. Hij is gebouwd in 1977, maar in 2012 is hij groots gemoderniseerd. Twee jaar daarna werd hij stilgelegd vanwege overcapaciteit. 

Eigenlijk is de Clauscentrale te groot voor de Nederlandse markt. En hij heeft een groot nadeel: hij bestaat uit geschakelde turbines. Als niet alle gasturbines gebruikt worden, daalt het rendement. Door de grootte draaide de centrale vaak op deellast, waardoor de financiële haalbaarheid onder druk kwam te staan.

De combinatie van goedkope elektriciteit uit Duitsland, de subsidies op duurzame energie in Nederland en de lage energieprijzen drukte de centrale uit de markt.

Testperiode in 2020

Inmiddels is de situatie veranderd. De energieprijzen zijn hoger, de vraag naar elektriciteit stijgt en het kabinet heeft besloten de kolencentrales uit te faseren. Daarom is besloten de centrale weer voor te bereiden op productie. 

Het doel is om de centrale weer operationeel te krijgen in het tweede kwartaal van 2020. Dan kan er een testperiode starten van een aantal maanden. 

Elektriciteit leveren aan België

De Clauscentrale ligt in Maasbracht, vlakbij de Duitse en Belgische grens. Dat is een voordeel. In België zijn er zorgen over de beschikbaarheid van Belgische kerncentrales. En daarom is er al meerdere malen interesse getoond in het aanleggen van een elektriciteitskabel over de 13 kilometer tussen de centrale en de grens. 

Hier is nog veel politieke onduidelijkheid over en dat is nog niet opgelost voor het einde van 2020. De Clauscentrae zal daarom eerst aan het Nederlandse net gaan leveren en pas later mogelijk ook aan België.

Effect op de marktprijzen

Aan de marktprijzen is op dit moment nog geen effect te zien. Alleen het eerste kwartaal van 2020 is al los verhandelbaar, de rest nog niet. En in het eerste kwartaal is de Clauscentrale nog niet beschikbaar.

Wel kan de berichtgeving rondom de Clauscentrale de prijzen gaan beïnvloeden, zeker in combinatie met het uitfaseren van kolencentrales. Bij een soepele overgang zijn er minder zorgen over beschikbaarheid. En dat houdt de markt rustig. Wat daarbij ook helpt, is dat de Moerdijk II centrale nog beschikbaar is in het eerste kwartaal van 2020. Dat is langer dan eerst werd aangenomen.


Disclaimer