Britse Pond belangrijk in gasmarkt


18 januari 2017 


De Britse Pond is altijd al vrij belangrijk voor de gasmarkt. Traditioneel gezien is Groot-Brittannie de belangrijkste gasmarkt van Europa, al is sinds vorig jaar het Nederlandse TTF groter in verhandelde volumes in vergelijking met het Britse NBP. Daarnaast is het simpel zo dat de twee bealngrijkste valuta waarin men Europees gas kan kopen de euro en de Britse Pond zijn. De laatste valuta is hierin wel kleiner, maar de invloed is (mede door de historie) groter dan in menigeen andere markt. Zo wordt ook een groot deel van het Belgische gas afgerekend in Britse Ponden.  

We hebben het afgelopen jaar gezien dat de Britse Pond, onder invloed van Brexit, zeer volatiel is geworden. Ook dit heeft een duidelijke impact op de gasmarkt. De prijzen waar Nederlandse gashandelaren naar kijken, die van het Nederlandse TTF, worden sterk beinvloed door de wisselkoers met de Briste Pond. Voor Britse handelaren is de TTF de bealngrijkste markt om naar uit te wijken als Brits gas (onder invloed van de Britse Pond) te duur wordt. Evengoed wijken Nederlandse handelaren uit naar NBP als de wisselkoers ten gunste beweegt van Brits gas. 

De voorbije week hebben we ook weer een heftige beweging gezien in de Britse Pond. De wisselkoers is sinds Brexit al veel lager dan de afgelopen jaren gewoon was. Gisteren presenteerde premier May haar plannen voor de onderhandelingen met de EU om Groot-Brittannie uit de EU te halen. Op voorhand daalde de Britse Pond sterk. Het was al uitgelekt dat het Britse kabinet zou opteren voor een "full-Brexit" waarbij de VK op alle fronten breekt met de EU, zonder dat verdere details over de plannen duidelijk waren. Dit zorgde voor veel stress op de financiele markten. 

Nadat Premier May haar plannen had gepresenteerd en meer duidelijkheid kwam waarom voor deze optie wordt gekozen werden de markten enigszins gerustgesteld. De details die werden gedeeld en de manier waarop de premier deze presenteerde gaven de indruk dat het een veel omvangrijker en verder doordacht plan betrof dan men van tevoren had verwacht. Hierop kende de Britse Pond ook meteen de sterkste stijging ten opzichte van de dollar sinds 1999. 

De hoge volatiliteit van de valutakoers (de bewegingen van de afgelopen dagen waren meer dan 1.5% op een enkele dag) is mede oorzaak aan de hoge volatiliteit op de gasmarkt. Afwisselend zijn de Britse NBP en de Nederlandse TTF in trek bij handelaren door de veranderingen van prijs spreads tussen beide markten. Op het ene moment is er veel meer activiteit op de Britse gasmarkt, en op het andere moment wordt er veel meer verhandeld op het Nederlandse TTF. De effecten op de lange termijn zijn niet zo scherp te duiden als op de korte termijn. Over de lange termijn hebben veranderingen in valutakoersen niet of nauwelijks effect op gasprijzen. 

Disclaimer