9 september 2020 – Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

Aanleg Nord Stream 2 blijft discussie oproepen 

De aanleg van Nord Stream 2 verloopt niet vlekkeloos. Waar de VS al langer proberen de aanleg tegen te houden, zien we nu ook bij Duitsland een dilemma. Met aan de ene kant de economische noodzaak voor de Nord Stream 2, maar aan de andere kant morele bezwaren hiertegen. 

Pogingen VS om Nord Stream 2 tegen te houden

De VS zijn tegen de aanleg van Nord Stream 2. Het land riep al eerder sancties uit tegen alle personen en bedrijven die meewerken aan de aanleg. Wie meewerkt, mag geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven.

Deze sancties werkten tijdelijk. Verschillende bedrijven haakten af. Maar Rusland kon dit gat zelf opvullen, dus aanleg kon weer doorgezet worden.

Belang Duitsland bij aanleg Nord Stream 2

Voor Duitsland is de aanleg van Nord Stream 2 van groot belang. Zij wil alle kern- en kolencentrales sluiten, maar er zijn nog niet voldoende duurzame productiemiddelen om de centrales volledig te vervangen. En dat gat moet opgevangen worden met gas.

Op dit moment is er nog geen probleem. De Nord Stream 1 en de routes via Polen en Oekraïne leveren de komende tijd voldoende gas. Maar vanaf 2023 wordt het krapper. En dan is het gas via Nord Steam 2 essentieel.

Bezwaren Duitsland tegen Nord Stream 2

De afgelopen weken groeiden de morele bezwaren van Duitsland tegen het zakendoen met Rusland. Dit vanwege de vergiftiging van Navalny, een criticaster van de zittende macht in Rusland. 

Navalny belandde in een Duits ziekenhuis, waar bleek dat hij is vergiftigd door een zenuwgas dat door Rusland is ontwikkeld. En hij is niet de eerste opposant van het Russische bewind die is vergiftigd. Duitsland eist opheldering, maar de kans is klein dat zij die krijgt.

Dilemma Duitsland 

Duitsland zit dus klem. Enerzijds door de pogingen van de VS om de aanleg van Nord Stream 2 te stoppen. Tegelijk heeft Duitsland zelf moeite met het zakendoen met Rusland. Lastig, want Duitsland en Rusland doen al veel zaken met elkaar, bijvoorbeeld via Nord Stream 1.

Aan de andere kant staat de ambitie om de kern- en kolencentrales te sluiten en de noodzaak om daar extra gas voor te importeren.

De marktbewegingen laten zien dat de markt verwacht dat de economische belangen zullen winnen. En dat de Nord Stream 2, na de vertragingen door de Amerikaanse sancties, er toch gaat komen.