Beschikbaarheid van centrales in België en Frankrijk Q4 2017

5 september 2017

De prijzen van het product Q4 in België zijn volatiel. De afgelopen maand heeft het product base Q4 2017 België gehandeld tussen de 41 EUR en 47 EUR. De spotclearing in 2016 voor dit product was 58 EUR waar het één jaar eerder nog "slechts" 45 EUR was.  De prijs is afhankelijk van de gasprijs, de beschikbaarheid van centrales, de gerealiseerde temperatuur en de import export situatie. In dit artikel wordt gekeken naar de beschikbaarheid van centrales in België en Frankrijk voor de leveringsperiode Q4 2017 

De beschikbaarheid van conventionele centrales voor Q4 2017 in België

Kijkend naar de beschikbaarheid van conventionele centrales in België voor de leveringsperiode Q4 2017 valt het op dat de geplande beschikbaarheid hoger is dan in 2015 en in 2016. Deze conclusie kan worden getrokken voor zowel de totale beschikbaarheid als voor de beschikbaarheid van kerncentrales. Het is hierbij belangrijk in ogenschouw te nemen dat de data gebruikt in 2015 en 2016 de gerealiseerde beschikbaarheid weergeeft en dat de data van 2017 uiteraard een forecast is die nog neerwaarts kan worden bijgesteld door bijvoorbeeld technische problemen van centrales. Het grootste risico vindt plaats tussen 28 oktober en 11 november. Dan daalt de kerncapaciteit voor twee weken naar 3.9 GW door gepland onderhoud van Doel 3 en Tihange 1.De eerste week van deze risico periode is het herfstvakantie, hierdoor daalt de vraag naar stroom en drukt het dus het risico. De tweede week is een normale werkweek en het is uiteraard de vraag of de centrales weer online komen zoals gepland. 

powerplant Belgie

grafiek nuclear availibility Belgie

De beschikbaarheid van conventionele centrales is Q4 in Frankrijk

Kijkend naar de beschikbaarheid van conventionele centrales in Frankrijk voor de leveringsperiode Q4 2017 valt het op dat de geplande beschikbaarheid hoger is dan in 2015 en in 2016. Deze conclusie kan worden getrokken voor zowel de totale beschikbaarheid als voor de beschikbaarheid van kerncentrales. Het is hierbij belangrijk in ogenschouw te nemen dat de data gebruikt in 2015 en 2016 de gerealiseerde beschikbaarheid weergeeft en dat de data van 2017 uiteraard een forecast is die nog neerwaarts kan worden bijgesteld door bijvoorbeeld technische problemen van centrales. Op dit moment lopen er onderzoeken naar de Franse reactoren van het merk Areva. Deze onderzoeken kunnen plaatsvinden terwijl de plants online blijven maar indien problemen worden ontdekt moeten één of meerdere centrales wellicht alsnog offline. Daarnaast heeft de Franse regering de doelstelling om in 2025 het aandeel van atoomenergie terug te dringen tot 50 procent. De minister van milieu, Hulot, heeft de verwachting uitgesproken dat 17 van de 58 kerncentrales gaan sluiten. Het is overigens de verwachting dat dit niet abrupt zal gaan en dus nog weinig invloed heeft op de powercurve tot en met 2020. Aangezien Frankrijk in de winter de productiecapaciteit gewoon nodig heeft kan men niet eenvoudig weg de capaciteit uitfaseren  zonder hier vervanging voor te regelen, en dit kost tijd.

plant availibility

Bron: www.transperancy.engie.com

Disclaimer