September spread Nederland België historisch laag

28 juli 2017

De spread, voor het contract september base 17, tussen Nederland en België, is op dit moment historisch laag. De afgelopen 3 jaar is de Belpex, voor de leveringsperiode september, structureel boven de APX uitgekomen. De belangrijkste oorzaak voor de huidige lage spread is de nagenoeg volledige beschikbaarheid van kerncentrales in Belgie.

Voor de maand september is de spread van de power base contracten, tussen Nederland en België, nagenoeg 0. Het afgelopen half jaar is de spread ook redelijk stabiel gebleven. Het Nederlandse contract was maximaal 1.5 EUR duurder dan het contract in België en het Belgische contract was maximaal 0.5 EUR duurder dan het contract in Nederland. In onderstaande grafiek staan de ENDEX quotes van de contracten gedurende het afgelopen half jaar.

september spread base

De markt gaat er op dit moment van uit dat de peak-uren in deze leveringsmaand in België duurder zullen zijn dan in Nederland maar ziet daarnaast ook het risico dat de prijzen in de off peak uren, met name in de weekeindes lager zullen uitkomen dan in Nederland, met als gevolg een base prijs die ongeveer op hetzelfde niveau uit zal komen.

Als we deze forward prijzen vergelijken met de spotprijzen voor september in voorgaande jaren is het opmerkelijk dat de spread voor het contract September Base 17 op dit moment zo klein is. De afgelopen 3 jaar is de spotprijs in België voor de leveringsperiode september zonder uitzondering hoger uitgekomen dan in Nederland.

BASE  SEPTEMBER  SEPTEMBER  APX-BPX 
 Jaargang  Average of APX EUR / MW  Average of BPX EUR / MW  SPREADS
 2014  44.10  46.16  -2.06
 2015  39.67  52.50  -12.83
 2016  32.85  37.69  -4.84
 Gemiddeld  38.87  38.87  -6.58

 

Op basis van bovenstaande tabel lijkt het Belgische contract ondergewaardeerd. Het is echter wel zo dat de beschikbaarheid van centrales, met name de kerncentrales, aanzienlijk beter is dan in de voorgaande jaren.

diagram beschikbare kerncentrales

Uiteindelijk zal de gerealiseerde spread vooral afhangen van de beschikbaarheid van de kerncentrales in België. Op dit moment ziet het ernaar uit dat nagenoeg alle kerncapaciteit in België beschikbaar is in september 17, alleen Doel 3 is voor de laatste week van september afgemeld in verband met gepland onderhoud. In 2016 waren er vooral problemen met de Tihange centrale, 3 van de 4 blokken waren hier niet beschikbaar. In 2015, waar de spread tussen beiden landen het grootste was, hadden zowel de Doel centrale als de Tihange centrale problemen waardoor de beschikbare hoeveelheid kerncapaciteit voor de leveringsmaand september zelfs onder de 2 GW uitkwam. Het is hierbij belangrijk om in ogenschouw te nemen dat de cijfers voor 2017 een forecast zijn en deze nog negatief kunnen worden bijgesteld door opnieuw, technische problemen.

Bron: http://www.elia.be/en/grid-data/power-generation/generation-capacity-forecast

Disclaimer