Waarom blijft de gasprijs dalen?

30 januari 2020

De gaswinter zit er al voor de helft op. En de gasprijzen blijven maar dalen, terwijl ze al laag stonden. In deze analyse leest u welke factoren de gasprijzen op dit moment beïnvloeden.

Factoren voor daling van de gasprijzen

De gasprijzen staan al lange tijd laag. Dit zijn de belangrijkste redenen:

  • De import van gas uit Rusland en Noorwegen is groot. 
  • De aanvoer van LNG uit het Midden-Oosten en de VS is groot.
  • Storages in Europa zitten nog steeds voor 72% vol, en dat is erg hoog voor de tijd van het jaar.
  • Het is warm  voor de tijd van het jaar.

Inmiddels zijn er meer redenen bijgekomen die een bearish druk uitoefenen op de gasprijzen.

1. Midden-Oosten relatief rustig

Het is relatief rustig in het Midden-Oosten. Na acties van verschillende kanten lijkt het erop dat niemand op escalatie uit is. Hierdoor zit er minder risico in de olieprijs. En de olieprijs is een belangrijke richtinggever op de gasmarkt.

2. Coronavirus in China

Het Coronavirus heeft een behoorlijk bearish effect op de gasprijzen.

Met name China heeft veel last van het virus. Het virus heeft direct impact op de Chinese economie en daarom daalt daar de vraag naar LNG. De prijzen dalen daar dus. En daardoor wil met de LNG liever in de Europese markt afzetten.

Het virus heeft niet alleen impact op de Chinese economie. Het geeft ook een negatief signaal af voor de ontwikkeling van de mondiale economische groei. Daardoor dalen de olieprijzen, zeker omdat China een van de grootste afnemers van olie is.

3. Het weer en volle opslagen

We schreven al eerder over de invloed van regelgeving met betrekking tot storages en aflopende storagecontracten op de gasprijzen bij  aanhoudend warm weer. Op dit moment zien we de weersverwachtingen alleen maar verder omhoog gaan. En dus meer druk op de gasprijzen uitoefenen.

Stand gasprijzen eind januari 2020

De gasprijzen staan aan het eind van januari voor de komende maanden lager dan 10.00 Eur/ MWh en de bearish druk blijft toenemen. We zoeken natuurlijk ook naar bullish argumenten, maar die kunnen we eenvoudigweg niet vinden.

Q320 staan nu stevig boven Q220. En dat gebeurt niet vaak. Zeker niet op dit moment in het jaar. Vorig jaar rond deze tijd nam de spread tussen zomer en winter toe, maar nu daalden de komende winterprijzen juist harder dan de prijzen voor aankomende zomer. 

De lage niveaus van onder meer de olie- en kolenprijzen zorgen ook voor steeds meer druk verder op de curve. Daar is de markt dus ook bearish, maar in iets minder mate dan tot en met de winter van 2020. 

Kunnen de gasprijzen nog gaan stijgen?

Op dit moment verwachten we alleen een ommekeer van de stemming als het in de tweede helft van februari (erg) koud wordt. Natuurlijk zal de markt dan sowieso iets omhoog gaan, maar we denken dat er een lange periode met flinke kou nodig is om de markt echt fiks hoger te zetten. 

En natuurlijk kan er zich altijd incident van allerlei aard voordoen. Maar die zijn natuurlijk niet te voorzien.

Volg hier wekelijks de ontwikkelingen van de gasprijs.