4 maart 2020 - Bespaaradviseur Gijs-Jan Moest

Leestijd Leestijd 3 min

"Villa Pardoes heeft een modern pand én een grote ambitie op duurzaamheid. Goed om te zien!"

“Wauw, wat een vrolijk pand! Zo zie ik ze niet vaak,” lacht Gijs-Jan Moest. Als bespaaradviseur ziet hij heel wat bedrijfspanden, maar die van Villa Pardoes is wel erg bijzonder. “Daar ligt ook een uitdaging. Want hoe installeer je zonnepanelen op een dak in de vorm van een slakkenhuis?”

Samen aan de slag met energie besparen

Energie besparen en verduurzamen kan op veel manieren. Elk bedrijf heeft zijn eigen quick wins en grotere uitdagingen. 

“Zelf alles uitzoeken kan best lastig zijn. Daarom help ik bedrijven. Ik onderzoek het pand, breng alle mogelijkheden in kaart en zoek er de juiste partijen bij. We pakken de verduurzaming echt samen aan. Dat scheelt de ondernemer heel veel werk.”

 

De beste duurzame stappen voor bedrijven? Kies voor ledverlichting als quick win. En de meeste winst zit in isolatie.”

 

Quick wins en grote uitdagingen

Gijs-Jan begeleidt ook Villa Pardoes. Samen met facilitair manager Bert Akkermans heeft hij het pand goed bekeken. “Villa Pardoes heeft een modern pand én een grote ambitie op duurzaamheid. Goed om te zien! De quick wins waren dus al doorgevoerd.”

De uitdaging is vooral het hoge energieverbruik. “Dat komt bijvoorbeeld door de systemen die nodig zijn om de lucht zo schoon mogelijk te maken voor de kinderen in de villa. Die kunnen niet zuiniger. Dus kijken we nu naar zonnepanelen.”

Bespaaradviseur bij Villa Pardoes

Zonnepanelen op een slakhuis-dak

Zonnepanelen lijken een makkelijke klus, maar niet voor Villa Pardoes. De ronde vormen en puntige Efteling-daken zijn echt een uitdaging voor het legplan. Ook wil de stichting de zonnepanelen uit het zicht plaatsen, om de sprookjesachtige sfeer te behouden.

“Een mooie uitdaging,” vindt Gijs-Jan. “We hebben een aantal mogelijkheden uitgetekend en hier offertes voor aangevraagd. Zo kan Bert samen met het bestuur een goede keuze maken. We bellen regelmatig even voor een update of om af te stemmen.” 

“De terugverdientijd van zonnepanelen is 7 jaar. Bij Villa Pardoes duurt het langer. Maar hier telt de idealistische insteek ook mee. Mooi!”

Bedrijven verdienen zonnepanelen gemiddeld in 7 jaar terug, maar bij Villa Pardoes duurt dat langer. Maximaal 12 jaar, vanwege alle uitdagingen en het grote verbruik. “Maar de idealistische insteek telt hier ook mee in de keuze. Dat vind ik mooi.”

Uitdagingen voor andere ondernemers

“Ondernemers vragen mij vaak: ik wil zonnepanelen, maar kan het ook? Is het stroomnet nog vrij en zijn er nog subsidiepotjes? Het is ontzettend jammer als dit soort dingen de goede plannen tegenhouden. Ik zoek de mogelijkheden uit voor ondernemers.”

Volgende stappen bij Villa Pardoes

Bert en het bestuur buigen zich over de offertes en legplannen. “Die keuze maken zij natuurlijk zelf. Maar ik kan adviseren waar zij dat willen. En als de keuze er is, zet ik alles in werking om de installatie te starten.”

In het advies staan nog een aantal andere bespaarmogelijkheden. “Een aantal stappen kan Villa Pardoes nog makkelijk maken, andere zaken kunnen in de meerjarenplannen. Het is goed om die vast mee te nemen. Dan weet je wat er aan gaat komen.” 

Maar eerst de zonnepanelen installeren. “Ik ben benieuwd naar het resultaat!”

Villa Pardoes en bespaaradviseur

Over Villa Pardoes

Villa Pardoes is er voor families met een mogelijk levensbedreigend ziek kind. In de villa vieren ze een week zorgeloos vakantie. De ziekte is even heel ver weg. Villa Pardoes is een stichting en is afhankelijk van donaties, sponsoring en vrijwilligers.