Het verschil tussen een cv-ketel en een hr-ketel

19 oktober 2018

Het grote verschil tussen een cv-ketel en een hr-ketel is de efficiëntie, en dus de zuinigheid. Beide ketels gebruiken aardgas om water te verwarmen in de ketel. Een hr-ketel heeft minder gas nodig. Dat is goed voor het milieu én voor de energierekening van uw bedrijf!

Verschil tussen cv-ketel en hr-ketel

Wat is een cv-ketel?

De letters ‘cv’ staan voor centrale verwarming. In de cv-ketel zit een brander om water te verwarmen. Vaak kunt u de waakvlam zien in de ketel. Als de ketel een signaal krijgt van de thermostaat of als u de warmwaterkraan opendraait, laait de vlam op om water te verwarmen. Daarna gaat het verwarmde water via leidingen naar de kraan of naar uw radiatoren. Zo heeft u dus een warme verwarming en warm water.


Wat is een hr-ketel?

Een hr-ketel, kort voor hoogrendementsketel, is een verbeterde cv-ketel. Hij is efficiënter en verbruikt veel minder gas. Het rendement van hr-ketels is tot wel 90% hoger dan dat van oude cv-ketels. Hoe kan dat?

Een moderne hr-ketel heeft geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking. Dat scheelt gas. Verder hergebruiken hr-ketels de warmte uit waterdamp die vrijkomt bij de verbranding. En ook dat scheelt weer gas. Ten slotte zorgen betere ventilatoren en luchttoevoer voor een betere verbranding.

CV-ketel

Wat zijn vr-ketels, hr++ ketels en hre-ketels?

Naast de bekende cv- en hr-ketel bestaan ook andere soorten ketels. De ontwikkelingen gaan op dit gebied nog steeds snel. Bijvoorbeeld:

  • Een HR++-ketel is nóg efficiënter dan een hr-ketel en zet bijna elke m3 aardgas geheel om in nuttige warmte.
  • Een hre-ketel is een hr-ketel die ook stroom kan opwekken door de toepassing van een heteluchtmotor op aardgas.
  • Een vr-ketel is een ketel met verbeterd rendement ten opzichte van een cv-ketel, maar is eigenlijk al verouderd.

Wanneer de cv-ketel vervangen door een hr-ketel?

De cv-ketel vervangen gebeurt meestal aan het einde van de levensduur. Maar soms is het slim om de cv-ketel al eerder te vervangen. De aanschaf van een hr-ketel verdient zich gemiddeld al binnen 7 jaar terug. Een moderne hr-ketel verhoogt bovendien de waarde van een bedrijfspand en is een duurzame investering.

Laat u goed adviseren

Wanneer is het vervangen van de cv-ketel door een hr-ketel voor uw bedrijf interessant? En welke ketel kunt u dan het beste kiezen? Het is belangrijk u goed te oriënteren voordat u investeert. Een van onze installateurs bij u in de buurt helpt u graag. In een persoonlijk gesprek bespreekt u samen uw opties, de kosten en het rendement. Zo weet u zeker dat u een goede investering doet.