Subsidie voor zonnepanelen voor bedrijven

15 augustus 2018

Door subsidies op zonnepanelen wordt uw investering nog aantrekkelijker. Ook bedrijven met een grootzakelijke aansluiting hebben recht op verschillende aftrekposten, zoals investeringsaftrek en SDE-subsidie. Er zijn bovendien diverse zakelijke subsidieregelingen voor bedrijven met een grootzakelijke aansluiting. 

Stimulans vanuit de overheid

De overheid stimuleert de investering in zonnepanelen om in 2020 aan de gestelde klimaatdoelstelling van 16 procent duurzame energie te kunnen voldoen. Ondernemers profiteren van interessante landelijke subsidies op zonnepanelen. Daarnaast zijn er regelmatig gemeentelijke subsidiemogelijkheden die het investeren in zonnepanelen nog interessanter maken.

Vrijwel alle zakelijke subsidies op zonnepanelen bestaan in de vorm van een extra fiscale aftrek. Dat betekent dat de kosten van de winst aftrekbaar zijn en daarmee de belastingdruk verlagen.

Overzicht met korte uitleg subsidie op zonnepanelen voor ondernemers

Ondernemers profiteren van subsidies op zonnepanelen. Enkele van de meest interessante mogelijkheden voor bedrijven zijn:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Milieuinvesteringsaftrek (Mia)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
  • SDE-subsidie 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is beschikbaar voor investeringen in energiezuinige technieken. Hiermee is het mogelijk om 54,5 procent van de investeringskosten van de fiscale winst af te trekken. In de praktijk levert dat een voordeel van gemiddeld 13,5 procent op. Deze fiscale aftrek is beschikbaar voor investeringen die zijn opgenomen in de Energielijst, waaronder zonnepanelen.

Milieuinvesteringsaftrek (Mia)

Met de Mia profiteert u van een investeringsaftrek tot 36 procent van het totale investeringsbedrag. Dat is goed nieuws, want dit komt nog bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de Vamil mag u 75 procent van de investeringskosten versneld afschrijven. Dit is geen directe subsidie, maar maakt het wel mogelijk om financieel voordeel te behalen. U mag in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven.

SDE-subsidie

SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. SDE+ is bedoeld om grootschalige opwekkingsprojecten te ondersteunen, zoals zonnepanelensystemen met meer dan 15 kWp teruglevering (15.000 Wp). Een andere voorwaarde is dat u beschikt over minimaal een grootverbruikaansluiting van 3x80 Ampère. De overheid geeft u dan een extra bijdrage voor de opgewekte energie. 

Let wel op, want wanneer u van de SDE-subsidieregeling gebruikmaakt, is het niet mogelijk om voor hetzelfde project energie-investeringsaftrek (EIA) aan te vragen.

Essent doet uw aanvraag voor SDE+ voor u.

De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is 6 tot 8 jaar. De precieze tijd hangt af van een aantal factoren, zoals de energietarieven en de ligging van de panelen. Subsidies maken uw terugverdientijd flink korter. Uw Essent-adviseur berekent samen met u uw exacte terugverdientijd.
 

Essent adviseert persoonlijk

Essent zakelijk helpt u verder. Welke subsidies voor u gelden, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld welke elektriciteitsaansluiting u heeft. Wij maken het u makkelijk en doen het uitzoekwerk voor u. Benieuwd naar de kosten, opbrengst en subsidies? Uw Essent-adviseur bespreekt graag uw situatie met u om persoonlijke een berekening te maken en u gericht te adviseren.

Alles over zonnepanelen en advies via Essent.

Disclaimer