Leestijd: 3 minuten
Om de klimaatdoelstellingen van de overheid te behalen, is de inzet van ondernemers hard nodig. Soms bent u zelfs verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Zo moet uw kantoorgebouw voor 1 januari 2023 energielabel C of hoger hebben. Maar voordat u kunt besparen, zult u het nodige moeten investeren. Gelukkig kunt u gebruikmaken van aantrekkelijke energiesubsidies voor bedrijven.
In dit artikel leest u wat de vijf grootste energiesubsidies voor bedrijven zijn. Ontdek welke het beste bij uw persoonlijke situatie passen en welke het meeste voordeel voor u opleveren.
Bent u van plan om groene energie te produceren en/of CO2-besparende technieken toe te passen? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de subsidie SDE++.
Deze subsidie wordt het meest gebuikt in de sectoren: industrie, mobiliteit, energie, landbouw en bouw.
SDE++ is de opvolger van SDE+. Met SDE+ kregen bedrijven alleen korting op het opwekken van groene energie. De subsidie werd vooral voor zonnepanelen aangevraagd. Onder het nieuwe SDE++ vallen ook CO2-beparende technieken.
Groene energie en CO2-besparingstechnieken zijn duurder dan grijze stroom en reguliere technieken. SDE++ vergoedt het verschil tussen deze twee. U maakt dus gebruik van groene energie voor de prijs van grijze energie.
Let op: in 2020 is deze subsidieregeling veranderd. Sinds 1 januari 2020 kunt u geen ISDE-subsidie meer ontvangen voor biomassaketels, pelletkachels en nieuwbouw.
Bij de subsidies SDE++ en ISDE ontvangt u korting op groene stroom en energiebesparende technieken en apparaten. Met andere regelingen kunt u gebruikmaken van fiscale voordelen. Al kunt u met ISDE ook een deel van de investeringskosten van uw apparatuur fiscaal aftrekken.
Als uw bedrijf investeert in duurzame energie en energiebesparende technieken, kunt u mogelijk gebruikmaken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Komt u in aanmerking, dan kunt u tot 45% van uw investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Deze fiscale regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op.
Voorwaarde is dat uw investering op de Energielijst staat.
Met de regelingen MIA en Vamil kunt u een fiscaal voordeel aanvragen voor milieuvriendelijke technieken. Bijvoorbeeld voor elektrisch rijden.
Voorwaarde is dat uw investering op de Milieulijst staat.
Mogelijk kunt u ook lokale subsidies aanvragen. Dit verschilt per gemeente en provincie.
U kunt energiesubsidies en fiscale voordelen met elkaar combineren voor extra veel voordeel. Uiteraard gelden hiervoor wel voorwaarden. Hierover kunt u zich het best persoonlijk laten adviseren.
Wilt u advies of hulp bij energie besparen, wetgeving en/of subsidies? Wij helpen u graag. Maak een afspraak met een van onze adviseurs voor uitgebreid advies.