Leestijd: 3 minuten

De 5 grootste energiesubsidies voor bedrijven

Om de klimaatdoelstellingen van de overheid te behalen, is de inzet van ondernemers hard nodig. Soms bent u zelfs verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Zo moet uw kantoorgebouw voor 1 januari 2023 energielabel C of hoger hebben. Maar voordat u kunt besparen, zult u het nodige moeten investeren. Gelukkig kunt u gebruikmaken van aantrekkelijke energiesubsidies voor bedrijven.

In dit artikel leest u wat de vijf grootste energiesubsidies voor bedrijven zijn. Ontdek welke het beste bij uw persoonlijke situatie passen en welke het meeste voordeel voor u opleveren.

1. Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

Bent u van plan om groene energie te produceren en/of CO2-besparende technieken toe te passen? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de subsidie SDE++. Deze subsidie wordt het meest gebuikt in de sectoren: industrie, mobiliteit, energie, landbouw en bouw.

SDE++ is de opvolger van SDE+. Met SDE+ kregen bedrijven alleen korting op het opwekken van groene energie. De subsidie werd vooral voor zonnepanelen aangevraagd. Onder het nieuwe SDE++ vallen ook CO2-beparende technieken.

Groene energie en CO2-besparingstechnieken zijn duurder dan grijze stroom en reguliere technieken. SDE++ vergoedt het verschil tussen deze twee. U maakt dus gebruik van groene energie voor de prijs van grijze energie.

  • Aanvragen SDE++ - Regel uw aanvraag voor SDE++ direct via Essent. Wij helpen u graag vrijblijvend op weg.

2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Wilt u zelf duurzame energie opwekken met  zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en/of zonneboilers? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de subsidie ISDE. Met ISDE krijgt u een deel van uw aanschafkosten terug.

Bij de subsidies SDE++ en ISDE ontvangt u korting op groene stroom en energiebesparende technieken en apparaten. Met andere regelingen kunt u gebruikmaken van fiscale voordelen. Al kunt u met ISDE ook een deel van de investeringskosten van uw apparatuur fiscaal aftrekken.

  • Aanvragen ISDE - Ga naar EHerkenning, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Log in op het e-loket en vraag ISDE direct aan.

3. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als uw bedrijf investeert in duurzame energie en energiebesparende technieken, kunt u mogelijk gebruikmaken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Komt u in aanmerking, dan kunt u tot 45,5 % van uw investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Deze fiscale regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening.

Voorwaarde is dat uw investering op de Energielijst staat.

  • Aanvragen EIA - Ga naar EHerkenning, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Log in op het e-loket en vraag EIA direct aan.

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de regelingen MIA en Vamil kunt u een fiscaal voordeel aanvragen voor milieuvriendelijke technieken. Bijvoorbeeld voor elektrisch rijden.

  • De investeringsaftrek van MIA kan oplopen tot 36%. Dit voordeel komt bovenop uw normale aftrek.
  • Met Vamil kunt u tot maar liefst 75% van uw investeringskosten afschrijven.

Voorwaarde is dat uw investering op de Milieulijst staat. 

  • Aanvragen Mia en/of Vamil - Ga naar EHerkenning, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Log in op het e-loket en vraag Mia en/of Vamil direct aan.

5. Lokale subsidies

Mogelijk kunt u ook lokale subsidies aanvragen. Dit verschilt per gemeente en provincie.

  • Aanvragen lokale subsidie - Maak voor informatie over lokale subsidie een afspraak bij uw eigen gemeente.

Meerdere zakelijke energiesubsidies combineren? Ja, dat kan!

U kunt energiesubsidies en fiscale voordelen met elkaar combineren voor extra veel voordeel. Uiteraard gelden hiervoor wel voorwaarden. Hierover kunt u zich het best persoonlijk laten adviseren.

Wilt u advies of hulp bij energie besparen, wetgeving en/of subsidies? Wij helpen u graag. Maak een afspraak met een van onze adviseurs voor uitgebreid advies.