Leestijd: 3 minuten

Kleine energiemaatregelen voor bedrijven: de top 5

Energie besparen is makkelijker dan u denkt! Door kleine aanpassingen door te voeren in uw bedrijf, kunt u al veel energie besparen. Deze vijf kleine investeringen verdient u razendsnel terug. En dat telt op.

Snel terugverdiend

Een grote investering is niet altijd nodig om energie te besparen. Isolatie is bijvoorbeeld een grote investering met een langere terugverdientijd. Kleine investeringen die veel energiebesparing met zich mee brengen, verdienen zich supersnel terug.

Dit is de top 5:

 1. Ledverlichting
 2. Tijdschakelaars
 3. Slimme thermostaat
 4. Isolatie van leidingen en appendage
 5. Waterbesparende kraan

1. Ledverlichting voor kantoren en bedrijfspanden

Het vervangen van uw lampen door ledverlichting brengt al snel een besparing van 60 tot 70 procent teweeg. Afhankelijk van uw keuzes en bedrijfspand verdient u deze investering vaak al in twee jaar terug.

Naast de energiewinst, boekt u ook nog eens gezondheidswinst: ledverlichting is namelijk ook gezonder dan bijvoorbeeld tl. Lees verder over de mogelijkheden en voordelen van ledverlichting.

U kunt ledlampen op twee manieren vervangen:

 • Met behoud van de bestaande armaturen.
 • Inclusief vervanging van de bestaande armaturen. 

Soms is het nodig of gewoon slimmer om de armatuur ook te vervangen. 

Tip energie voor bedrijvenTip: als u de armaturen vervangt, biedt u dat meteen de mogelijkheid om andere slimme energiebesparende maatregelen te treffen. Denk hierbij aan bewegingssensoren, timers en daglichtgestuurde verlichting.

 

2. Tijdschakelaars: apparaten automatisch uit of op stand-by

Waarschijnlijk bent u zich er niet van bewust, maar de kans is groot dat veel apparaten in uw kantoor continu aan staan. Ook ’s avonds en in het weekend verbruiken deze apparaten dan (onnodig) energie. 

Tel al die apparaten maar eens bij elkaar op: 

 • Snack-, koffie- en frisdrankautomaten
 • Printers
 • Lampen (wacht dacht u van de kerstboom eens per jaar?)
 • Etc. 

Dé oplossing: een tijdschakelaar. Die kunt u zo instellen, dat als uw bedrijfspand sluit, ook de apparaten uitschakelen of op stand-by gaan. En net voordat de deuren weer opengaan, starten ze weer op. Voor veel panden scheelt een tijdschakelaar wel de helft van het aantal uren energieverbruik!

3. Slimme thermostaat: makkelijk energie besparen op kantoor

Een slimme thermostaat, nog zo’n handig bespaarhulpje! Een kleine investering die zich heel snel terugverdient. Helemaal als u hem combineert met zoneverwarming. 

Met de slimme thermostaat stelt u automatisch de temperaturen in uw pand in. De verwarming gaat uit vlak voordat uw pand sluit en start op vlak voordat de eerste medewerker ’s ochtends binnenkomt. Nooit meer onnodig de verwarming aan dus.

Kiest u meteen voor zoneverwarming, dan bespaart u nog meer. Hiermee kunt u de temperatuur per ruimte instellen. Zo wilt u een kantoorruimte lekker warm hebben, maar geen warmte verloren laten gaan in een hal waar de deur openstaat of in een magazijn. Een slimme thermostaat geeft u direct invloed op uw energieverbruik.

4. Isolatie van leidingen en appendage: check uw ketelhuis

Met het isoleren van leidingen en appendages (de sluitstukken van de leidingen) voorkomt u warmteverlies. Gaat er alleen koud water door de leiding? Ook dan is isoleren handig!

Het materiaal voor deze isolatie is echt niet duur. En het werk kan een handige medewerker misschien wel zelf uitvoeren. De investering is dus heel klein én verdient zich heel snel terug.

Tip energie voor bedrijvenTip: neem een kijkje in het ketelhuis van uw bedrijf. Dat is de ruimte waar de verwarmings- en/of koelinstallatie staat. Het loont de moeite de leidingen in deze ruimte extra goed te isoleren.

 

5. Waterbesparende kraan: slimme energiemaatregel voor uw bedrijf?

Tijdens het handen wassen, douchen en spoelen, gaat veel water verloren. Zonde. Vooral in de horeca, sportclubs en kantines is het waterverbruik hoog.

Een waterbesparende kraan is dan een slimme investering. Het water komt er langzamer uit, waardoor u tot wel 50 procent water bespaart. En u bespaart ook nog eens het milieu.

Benieuwd wat u kunt besparen binnen uw bedrijf?

Onze adviseurs kunnen u informeren over wat u nog meer kunt doen. Met een energie-advies op maat voor uw bedrijf. Hierin staat:

 • wat u kunt doen om energie te besparen;
 • wat de maatregelen kosten;
 • wat elke maatregel oplevert;
 • wat de terugverdientijd per maatregel is;
 • van welke subsidiemogelijkheden u gebruik kunt maken en desgewenst vragen we die voor u aan.

Zo ziet u heel snel welke maatregel zich het snelst terugverdient in uw bedrijf.