“We realiseerden ons eigenlijk niet hoeveel stroom we gebruiken”

De drempel om te investeren in duurzaamheid is voor veel bedrijven nog hoog. Wat kost het en wat levert het op? ADJ Milieutechniek in Werkendam stond voor precies hetzelfde vraagstuk. Inmiddels liggen er 320 zonnepanelen op het dak en zijn de tl-buizen vervangen door ledverlichting. En dat bevalt goed!

Investeren in duurzaamheid: drempels
Christian de Jong, directeur van ADJ Milieutechniek, wilde al langer verduurzamen, maar schrok van de investering. “Mijn mededirecteuren dachten dat verduurzaming weinig zou opleveren en investeerden liever in onze kernactiviteiten. Eigenlijk realiseerden we ons nauwelijks hoeveel elektriciteit we verbruikten.” 

Dat zullen veel ondernemers herkennen. Uit onderzoek van Kantar in opdracht van Essent blijkt dat het mkb wel wil verduurzamen, maar dat de financiën voor 40% een barrière zijn. Daarnaast twijfelt 31% aan het rendement dat energie besparen en zelf energie opwekken opleveren.

Persoonlijk overzicht energie besparen
De EnergieFitScan van Essent bood uitkomst aan ADJ Milieutechniek. “Ik wilde vooral inzicht krijgen in ons energieverbruik en de kosten. Voor ons is daarnaast de wens van de branchevereniging om te verduurzamen belangrijk. En als milieubedrijf hebben we een voorbeeldfunctie in de verlaging van de CO2-uitstoot.”

Een adviseur van Essent onderzocht het bedrijf en maakte een berekening van de besparingen. “Dat zonnepanelen een besparing opleveren, was voor ons geen verrassing. Maar over ledverlichting had ik nog niet nagedacht. Met een rendement van 75% een logische investering! Zeker omdat ledverlichting beter licht geeft dan tl-buizen.”

En, hoeveel is de besparing?
Een rekensom: de investering in 320 zonnepanelen en het vervangen van 250 tl-buizen door ledverlichting kwam uit op 90.000 euro. Op een zonnige dag leveren de panelen 60 kWh aan stroom, terwijl het bedrijf dagelijks 15 kWh nodig heeft. De terugverdientijd is 7 jaar, terwijl de garantie op de panelen 15 jaar is. 

Kortom: de besparing is bijna 13.000 euro op jaarbasis!

De Jong vindt het belangrijk te kiezen voor een betrouwbare partner met een goede garantieregeling. “Laat je niet misleiden door al te zonnige berekeningen. Bij ons is uitgegaan van historische, meerjarige rendementen. Terugleveren van stroom aan het net levert weinig op. Wij proberen het overschot zelf te gebruiken. Op zonnige dagen draaien er dus meer elektrische machines.”

Verder investeren in duurzaamheid
Het bedrijf denkt na over nieuwbouw, waarbij De Jong overweegt een warmtepomp te installeren. “Essent helpt ons nu bij een SDE+-subsidieaanvraag. Als grootzakelijke verbruiker komen wij hier misschien voor in aanmerking.” 

Makkelijk voldoen aan de informatieplicht
Met een jaarlijks verbruik van 85.000 kWh elektriciteit heeft ADJ Milieutechniek een informatieplicht energiebesparing. Vóór 1 juli 2019 moet het bedrijf aan de overheid rapporteren wat er al gedaan is om energie te besparen. Want ook energie besparen is verplicht. 

De Jong koos voor de InfoPlichtService van Essent en Klimaatroute, gecombineerd met de EnergieFitScan. Twee vliegen in één klap. Een adviseur onderzocht het pand, maakte de rapportage voor de informatieplicht in orde én keek mee naar de beste besparingen. 

Heeft uw bedrijf ook een informatieplicht, net als ruim 100.000 bedrijven, dan is de InfoPlichtService ook iets voor u! 

Meer over de InfoPlichtService

Van onze partner NRC
Met dank aan ADJ Milieutechniek