8 april 2020
Leestijd: 2 minuten
De opzegtermijn van uw grootzakelijke energiecontract is bij de meeste leveranciers 3 tot 6 maanden. Zet hem zeker even in uw agenda als u deze niet wilt missen. Maar wij raden u aan om uw energiecontract nog eerder op te zeggen. Waarom? We geven u 3 goede redenen.
Voor een goed energiecontract zijn grofweg 3 zaken belangrijk:
En het mooie is dat u leveranciers op elk van deze punten kunt vergelijken.
Vroeg opzeggen geeft u de ruimte om tussen alle leveranciers te kiezen. U kunt de prijzen en voorwaarden goed met elkaar vergelijken en voor het contract kiezen dat het beste past bij uw bedrijf.
Goed om te weten: u hoeft niet per se over te stappen als u opzegt. U geeft uw bedrijf simpelweg de keuze uit alle leveranciers. Inclusief uw huidige leverancier.
We zien dat veel bedrijven pas aan het einde van de contracttermijn aan de slag gaan met het nieuwe contract. En dat is zonde. Want dan bent u voor de inkoop gebonden aan de marktprijs van dat moment. Start u eerder met uw grootzakelijke energie inkopen, dan kunt u al veel eerder inspelen op interessante marktontwikkelingen.
Dat levert soms een groot voordeel op. Zo zagen we in de afgelopen jaren dat maart en april gemiddeld de goedkoopste maanden van het jaar waren. Bedrijven die toen al inkochten, behaalden een mooi voordeel.
Inkopen en opzeggen hoeft niet tegelijk te gebeuren. Maar we zien wel dat bedrijven die het contract opzeggen, beter kijken naar de kansen op de markt. En zo voordeliger energie in kunnen kopen.
De opzegtermijn van grootzakelijke energiecontracten is 3 tot 6 maanden. Dat is best ruim. Misschien bent u dan nog helemaal niet bezig met uw energiecontract en dan mist u heel makkelijk de deadline.
Zet hem dus op tijd in uw agenda.
Want als u te laat opzegt, verlengt uw leverancier uw contract. U krijgt dan een nieuw tarief, dat meestal hoger is dan wanneer u zelf een nieuw contract zou afsluiten. Aan deze tarieven zit u dan een bepaalde periode vast.
U zegt uw energiecontract altijd schriftelijk op, in een brief. Natuurlijk kunt u deze brief ook als bijlage bij een e-mail versturen.
In de brief staan in elk geval uw klantnummer, de einddatum van uw contract, uw bedrijfsgegevens en uw handtekening. Nog makkelijker opzeggen? Gebruik deze voorbeeld-opzegbrief.
Na uw opzegging heeft u alle vrijheid om een nieuw energiecontract te kiezen dat goed bij uw bedrijf past. Dat biedt mooie kansen! Maar hoe pakt u zoโn inkooptraject nu strategisch slim aan?
Natuurlijk vergelijkt u de prijzen. Maar let ook goed op de voorwaarden. Want die maken een groot verschil voor uw bedrijf. Let bijvoorbeeld op de kosten voor extra services, maar ook op de bereikbaarheid van leveranciers.
Leestip: Stel uw bedrijf deze vragen voordat u energie inkoopt.
Onze adviseurs helpen u ook graag als u even wilt sparren over het inkopen van energie. Met deskundig advies en praktische tips. Na een vrijblijvend adviesgesprek heeft u alles in handen om zelf een goede keuze te maken.