Leestijd: 2 minuten

Slim inkopen: houd rekening met de wensen van uw bedrijf

U heeft voor uw bedrijf een energieaanbod gevonden met een aantrekkelijke prijs. Doen? Ho, wacht nog even! Een goede deal heeft niet alleen een gunstig energietarief, maar sluit ook naadloos aan op uw situatie en wensen. Stel uzelf deze vijf vragen en ontdek welk energiecontract het beste past.

1. Ben ik tevreden of ontevreden met mijn huidige energiecontract?

Bekijk eens wat u wel en niet prettig vindt aan uw huidige leverancier en contract. Zet de voor- en nadelen op uw wensenlijst. Wat wilt u verbeteren als u overstapt? 

Denk bij het inkopen van energie verder dan alleen de prijs. Hoe belangrijk vindt u het om uw contactpersoon even te kunnen bellen of mailen? Welke waarde hecht u aan een overzichtelijke en duidelijke factuur?

2. Wat is mijn energieverbruik nu en in de toekomst?

Weet u hoeveel elektriciteit en gas u verbruikt? Check dat voordat u gaat inkopen. Deze gegevens zijn te vinden op de (jaar)facturen van uw leverancier.

Verwacht u dat uw bedrijf in de toekomst gaat uitbreiden of inkrimpen, dan heeft dat ook invloed op uw energieverbruik. Net als het vervangen van oude apparatuur door energiezuinige apparaten of de investering in zonnepanelen.

3. Welke (flexibele) voorwaarden vind ik belangrijk in een contract?

Als u speciale wensen heeft met betrekking tot de service of als u tussentijds uw contract wilt aanpassen, dan is het goed om te checken hoe de energieleverancier daarmee omgaat. Bijvoorbeeld:

  • U heeft meerdere panden. Betaalt u extra kosten om een pand aan of af te melden op uw lopende energiecontract?
  • De marktprijzen dalen tijdens de looptijd van uw contract. Kunt u op dat moment uw contract herzien? En is dat kosteloos of betaalt u daarvoor? 

4. Als ik nu overstap, ga ik dan meer of minder betalen? 

Tijdens de looptijd van uw contract zijn de marktprijzen ongetwijfeld gedaald of gestegen. Bij een overstap naar een nieuw contract, gaat het leveringstarief mee met deze marktontwikkeling. Welke leverancier u ook kiest. 

Het moment van overstappen is dus ontzettend belangrijk voor uw budget en voor de inkoopstrategie. Wist u bijvoorbeeld dat u grootzakelijke energie tot wel vijf jaar van tevoren kunt inkopen? 

5. Wil ik een energiecontract voor lange of korte termijn?

Het รฉรฉn is niet beter dan het ander. Welke contractduur interessant is, hangt van veel factoren af. Afhankelijk van de markt maar ook van de ontwikkelingen binnen uw bedrijf. 

Een korte looptijd is interessant als:

  • u verwacht dat de energieprijzen gaan dalen;
  • u de tijd heeft om de markt te volgen en wilt inspelen op kansen;
  • u een verandering verwacht, bijvoorbeeld een verhuizing, en uw contract wilt aanpassen.

Een lange looptijd is interessant als:

  • u verwacht dat de prijzen gaan stijgen;
  • u voor meerdere jaren uw budgetten wilt begroten;
  • u geen tijd heeft om de energiemarkt actief te volgen.

U weet nu wat u wilt! 

Nu u weet welk type energiecontract bij u past, kunt u een gesprek inplannen met een of meerdere leveranciers om te bekijken welke leverancier een goed aanbod doet qua prijs en voorwaarden. Succes!

Hulp nodig? Wij helpen graag! 

Wilt u dat er toch nog iemand even met u meekijkt? Wij helpen u graag verder. Na een vrijblijvend adviesgesprek heeft u alles in handen om uw wensenlijst af te maken en zelf een goede keuze te maken.