18 maart 2020

Leestijd: 3 minuten

4 adviezen om uw inkoopmoment te bepalen

Voor het inkopen van elektriciteit en gas heeft u vast al een eigen aanpak. U vergelijkt de prijzen en misschien volgt u wel wat er gebeurt op de markt. In dit artikel geven we u 4 adviezen waarmee u nog slimmer uw grootzakelijke energie inkoopt. 

1. Energie inkopen kan 5 jaar vooruit

We merken dat veel bedrijven wachten met inkopen tot het einde van het lopende contract. Dat hoeft niet. En u kunt flink besparen als u eerder inkoopt. 

Energie inkopen kan het hele jaar door, tot wel 5 jaar vooruit.

Stel dat uw contract nog 2 jaar loopt, maar de prijs staat nu heel laag. Dan kunt u nu al inkopen. Na 2 jaar start uw nieuwe contract met de lage tarieven van nu. 

2. Volg de trends

Trends zeggen veel over de markt. Een waterdichte voorspelling kunt u natuurlijk niet maken, maar trends geven wel richting. Het zegt veel als de markt stijgt of daalt bijvoorbeeld.

Maar er is meer waar u op kunt letten om trends in de markt te ontdekken, zoals de langjarige trend en de meest bepalende factoren op de markt. 

Langjarige trend energieprijzen

In deze grafiek ziet u de prijsontwikkeling van 2017 tot 2020. We starten 2020 dus duidelijk met zeer lage marktprijzen en door het coronavirus dalen ze nog verder.

Grafiek prijsontwikkeling energie

Maar welke informatie heeft u dan nodig om te voorspellen wat de markt gaat doen?

6 belangrijke factoren op de gasmarkt

Dit zijn 6 factoren die de gasprijs bepalen:

  • Het weer
  • De aanvoer van gas
  • De opslag van gas
  • De olieprijs
  • Het prijsniveau
  • Geopolitieke en economische ontwikkelingen

Wat bepaalt de elektriciteitsprijs?

De prijs van elektriciteit volgt voor een groot deel de gasprijs. Maar ook hoeveel elektriciteit er geproduceerd wordt in centrales en uit zonne- en windenergie. Ten slotte spelen de prijzen van kolen en CO2-compensatie een rol in de prijs van elektriciteit. 

Leestip: Alles over de ontwikkeling van de energieprijzen

3. Kies de juiste maand

De maand waarin u energie inkoopt, kan een flink prijsverschil betekenen. Bijvoorbeeld: in de afgelopen 3 jaar zagen we dat maart gemiddeld 20% goedkoper was dan september. 

Natuurlijk is de prijs grillig. Dit patroon kan zomaar doorbroken worden. Maar het ontdekken van deze trends kan dus een enorm verschil maken in de inkoopprijs.

In deze grafiek ziet u het gemiddelde verloop per maand van de verkoopprijs van elektriciteit en gas van 2017 tot en met 2019.

Grafiek trends prijsontwikkeling energie

4. Kies uw looptijd strategisch

Kijk ten slotte goed naar uw looptijd. We geven u 4 overwegingen om de juiste looptijd voor uw bedrijf te kiezen. 

De marktprijzen

In het kort: een lange looptijd biedt bescherming tegen stijgende prijzen. En met een korte looptijd profiteert u van prijsdalingen.

Kies dus voor een lange looptijd als u verwacht dat de prijzen gaan stijgen. En ga voor een korte looptijd als u verwacht dat de prijzen gaan dalen.

Hoeveel tijd kunt u in energie steken?

Direct inspelen op kansen en risico's in de markt kan u een mooi voordeel opleveren. Een korte looptijd biedt u die mogelijkheid. Maar dan moet u wel de tijd hebben om de markt goed te volgen. 

De flexibiliteit van uw budgetten

Een langere looptijd biedt zekerheid. U kunt de kosten voor energie ruim vooraf intekenen en afstemmen op uw budgetperiode. Belangrijk, als u werkt met vaste budgetten of als energie een vast onderdeel is van uw kostprijs.

Veranderingen in uw energieverbruik

Ten slotte kijkt u goed naar uw bedrijfssituatie. Met een verhuizing in zicht kunt u het best kiezen voor een korte looptijd. Dan kunt u voor uw nieuwe pand een nieuw contract afsluiten dat past bij de nieuwe situatie.

Voor andere veranderingen in uw energieverbruik is vooral de bandbreedte belangrijk. Met een bandbreedtevrij contract betaalt u geen boete als u meer of minder energie verbruikt dan in uw contract staat.

Denk hierbij aan uitbreiding of inkrimping van uw bedrijf. Of aan de aanschaf van zonnepanelen en energiezuinige apparaten.

Ontwikkeling prijzen energie

Uw inkoopmoment kiezen

Dit waren 4 adviezen waarmee u strategisch energie inkoopt. We hopen dat ze u helpen!

Wilt u ook eens van gedachten wisselen met een adviseur? Dan kunt u ons altijd even bellen. Onze adviseurs denken graag met u mee, zodat u alles in handen heeft om zelf een goede keuze te maken.

Even bellen voor een advies op maat
Krijg vrijblijvend advies over wat voor uw bedrijf een geschikt inkoopmoment is.

Adviesgesprek aanvragen


Leestip: infographic met deze adviezen in het kort