Leestijd: 3 minuten

Overstappen naar een andere energieleverancier, veel gedoe? 

Net als elk bedrijf, kijkt u vast geregeld naar uw energiecontract. Betaalt u nog wel de marktconforme prijs, bent u nog tevreden met de service van uw energieleverancier en passen de voorwaarden nog? Maar overstappen naar een andere leverancier is vaak een stap te ver. Te veel gedoe, alles uitzoeken en in the end zijn de verschillen maar klein. Toch? 

In dit artikel zetten we alle fabels (en feiten!) over het inkopen van grootzakelijke energie bij een andere leverancier op een rij. Zodat u hierna echt met zekerheid kunt zeggen: ik blijf nog even of ik stap over. 

Fabel 1: Tijdelijk geen energie door overstappen

U kunt gewoon van elektriciteit en gas gebruik blijven maken als u van energieleverancier wisselt. Over een afsluiting hoeft u zich geen zorgen te maken. Uw nieuwe leverancier regelt dit met de netbeheerder. 

Fabel 2: De scherpste energieprijs is de beste keuze

Voor de beste deal zijn ook de voorwaarden van een energieleverancier belangrijk. Deze bepalen namelijk hoeveel extra kosten er nog bij kunnen komen. Of juist niet. Natuurlijk blijft het leveringstarief ook enorm belangrijk voor uw budget en uw keuze. Dus het is altijd goed om deze ook te vergelijken. 

Een aantal voorbeelden van voorwaarden die u geld kunnen kosten:

  • Vaste kosten en administratiekosten: zijn deze wel of niet in de prijs verwerkt? 
  • Bandbreedte: zijn er extra kosten als u meer of minder verbruikt dan afgesproken?
  • Servicekosten: welke kosten worden berekend voor de facturatie, het opvragen van meetdata of telefonische hulp?

Fabel 3: Alle energieleveranciers zijn hetzelfde

Energieleveranciers leveren allemaal elektriciteit en gas. Maar soms maken de kleine dingen juist het verschil. Een energieleverancier kan op de onderstaande punten een andere service bieden:

  • Bereikbaarheid: hoe snel lost de leverancier uw probleem op en is er een vast contactpersoon? 
  • Mogelijkheid om zaken zelf te regelen: biedt de leverancier een online omgeving waar u eenvoudig veranderingen of gegevens kunt doorvoeren? 
  • Informatievoorziening en advies: wanneer u energie wilt besparen of als er nieuwe wetgeving aan komt, krijgt u dan proactief en deskundig advies?
  • Facturatiedatum en betaaltermijn: sluiten deze goed aan op uw bedrijfsprocessen? 

Tip energie voor bedrijvenTip: maak een lijst met voorwaarden die voor u van belang zijn. Zo kunt u snel beoordelen of een energieaanbod bij uw bedrijf past. Beschrijf hierin welke voorwaarden in uw huidige contract u zou willen aanpassen en welke u juist zou willen behouden. 

Deze lijst hoeft u maar één keer goed te maken, bij een verandering is 'ie zo aangepast.

Fabel 4: Opzeggen van het contract hoeft pas aan het einde van de looptijd

Een energiecontract is op elk moment op te zeggen. Ook vóór de afgesproken opzegtermijn, die meestal 3 tot 6 maanden is. Het is zelfs heel handig om aan het begin van het laatste jaar van uw contract standaard op te zeggen, ook als u nog niet zeker weet of u wilt overstappen. 

Binnen de grootzakelijke energiemarkt is het gangbaar om op te zeggen en later toch dezelfde leverancier te kiezen. Zo kunt u echt voor het beste aanbod gaan.

Tip energie voor bedrijvenTip: mis de opzegtermijn niet! Meestal wordt uw contract dan automatisch verlengd, vaak met minder gunstige tarieven dan de marktprijzen op dat moment. 

Fabel 5: Een nieuw energiecontract inkopen kan pas wanneer het huidige eindigt

Het is mogelijk om tot vijf jaar vooraf energie in te kopen. Hier kunt u slim gebruik van maken, door energie in te kopen als de markt voordelig is. En dat is dus niet per se het moment dat uw contract eindigt. 

Leestip: 4 adviezen om uw inkoopmoment strategisch te kiezen

Fabel 6: Het kost veel tijd en werk om een nieuw energieaanbod te kiezen

Veel bedrijven hebben niet de tijd en de mensen in dienst om dagelijks de energiemarkt in de gaten te houden. Het juiste moment om te handelen, is dan ook snel gemist. 

Maar gelukkig hoeft u niet alles zelf te doen. In onze wekelijkse update over de prijsontwikkeling staan de belangrijkste actualiteiten. Kost u een minuutje om bij te houden. Als u het interessant vindt, lees dan ook eens de blogs van onze experts op de energiemarkt voor meer informatie. 

Hulp nodig? 

Kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan kijken onze adviseurs graag vrijblijvend met u mee in een adviesgesprek. Na het gesprek weet u precies wat voor uw bedrijf belangrijk is en kunt u aanbiedingen van leveranciers goed vergelijken.