Leestijd: 3 minuten

In vier eenvoudige stappen naar een nieuw zakelijk energiecontract

Uw bedrijf verandert, uw wensen rondom energie veranderen of u wilt simpelweg een betere deal. Overstappen naar een nieuw energiecontract kan dan verstandig of zelfs nodig zijn. En dat kan simpeler dan u denkt.

Stap 1. Start met het opzeggen van uw huidige energiecontract

Ook als u nog niet zeker weet of u wel naar een andere leverancier gaat, is het altijd slim om uw lopende contract op te zeggen. Waarom? Uw huidige contract wordt dan in ieder geval niet automatisch verlengd.

Na opzegging is er vrijheid om tussen alle energieleveranciers te kiezen. Ook uw huidige. Wel zo prettig!

Tip energie voor bedrijvenTip: met deze opzegbrief voor uw energiecontract regelt u uw opzegging eenvoudig in een paar minuten. Vul hem in en stuur hem op, dat is alles. Zorg er wel voor dat u op tijd bent voor uw opzegtermijn, die is 3 tot 6 maanden voor het einde van het contract.

 

Stap 2. Maak een wensenlijst voor uw energiecontract en -leverancier 

Het ene bedrijf wil zekerheid, het andere wil snel kunnen inspelen op de energiemarkt. Elk contract en iedere energieleverancier is anders. Als u goed voor ogen heeft wat belangrijk is voor uw bedrijf, vindt u ook snel de beste deal. 

Maak een wensenlijst en stel uzelf de volgende vragen.

 • Willen we een lange of korte looptijd; welke type contract past bij ons bedrijf?
 • Welke voorwaarden vinden we naast de prijs belangrijk?
 • Wat is het huidige energieverbruik en verwachten we dat dit verandert door bijvoorbeeld uitbreiding, investering in zonnepanelen of de wens om te besparen?
 • Zijn er nog andere wensen die bepalend zijn voor onze keuze? 

Naast deze persoonlijke wensen, kan ook de markt van invloed zijn op uw contractkeuze. Als de prijs stijgt of daalt, kan dat bijvoorbeeld de keuze voor de looptijd bepalen. 

Stap 1 en 2 genomen? U bent nu vrij om te kiezen én u weet wat u wilt!

Stap 3. Vergelijk energieleveranciers, maak een shortlist 

Tijd om te vergelijken. Maar hoe maakt u nu een keuze uit alle verschillende energieleveranciers? Waar moet u op letten? Maak een shortlist en scoor op: 

 • prijs;
 • voorwaarden;
 • service.

De prijs

Het energietarief is een van de eerste dingen waar u naar kijkt. Deze moet natuurlijk aantrekkelijk zijn. 

Let op: de tarieven voor grootzakelijke elektriciteit en gas schommelen meerdere keren per dag. De werkelijke hoogte weet u pas echt op de dag dat u inkoopt.

De kosten die u uiteindelijk kwijt bent, zijn meer dan alleen het tarief voor de energie. Het kan zomaar zijn dat de aanbieder die in eerste instantie het voordeligst lijkt, aan het einde van de optelsom toch duurder is. Voor de shortlist raden we u aan te kijken naar:

 • leveringstarief (het tarief per kWh voor elektriciteit en per m³ voor gas);
 • vaste kosten en administratiekosten;
 • netbeheerkosten, energiebelasting en btw: is het aangeboden tarief inclusief of exclusief deze kosten? 

De voorwaarden

Misschien nog wel belangrijker dan de prijs, zijn de voorwaarden. Deze bepalen of het contract past bij uw bedrijfsvoering.

Een aantal voorbeelden. 

 • Bandbreedte: heeft u ruimte om meer of minder te verbruiken dan afgesproken?
 • Tussentijdse prijsverlagingen: met bijvoorbeeld de PrijsDemper kan uw tarief tijdens de looptijd verlaagd worden als de marktprijzen dalen.
 • Facturatie: op welk moment vindt de facturatie plaats, wat is de betaaltermijn en past dit bij uw bedrijf?
 • Looptijd: wat zijn de tarieven en voorwaarden voor de looptijd die u graag wilt?

De service

U wilt waarschijnlijk snel hulp of antwoord als u een keer een probleem heeft. Maar hoe checkt u nu of een leverancier een goede service biedt? Onderstaande vragen kunt u stuk voor stuk nagaan.

 • Is de leverancier gemakkelijk bereikbaar? En hoe wordt u dan geholpen?
 • Hoe ziet de online omgeving eruit waar u zelf uw zaken kunt regelen?
 • Welke extra diensten biedt de leverancier aan? Bieden ze bijvoorbeeld ook deskundig advies als u vragen heeft over verduurzaming? 


Shortlist ingevuld? Het is nu snel duidelijk welke leverancier het beste aanbod heeft voor u! 

Stap 4. Overstappen!

U bent nu goed voorbereid om over te stappen. De overstap zelf is simpel: uw nieuwe leverancier regelt het meeste. Maar wacht nog even tot de markt gunstig is en de prijzen het meest interessant. Vraag op die dag een offerte aan bij de leverancier of leveranciers van uw voorkeur, zodat u de prijzen eerlijk kunt vergelijken en een goede keuze kunt maken. 

Tip energie voor bedrijvenTip: u kunt aan een leverancier vragen om contact met u op te nemen als de prijs binnen een bepaalde marge komt. Dan hoeft u de prijzen zelf niet steeds te checken.

Nu een aanbod? 

Wilt u na het lezen van deze blog direct een aanbod van ons ontvangen? Wij helpen u graag met een grootzakelijke offerte.