Leestijd: 4 minuten

Grootzakelijk energiecontract? Houd rekening met de voorwaarden

Heeft u een offerte ontvangen voor een grootzakelijk energiecontract, maar weet u niet goed waar u op moet letten? Er zijn een aantal voorwaarden belangrijk. Door de juiste keuzes te maken, die passen bij uw bedrijf, kunt u de energiekosten beperkt houden. 

Deze handige lijst tikt de belangrijkste voorwaarden af. Van het leveringstarief tot aan de bandbreedte en de looptijd. 

Voorwaarden energiecontract om rekening mee te houden

Aan uw grootzakelijk energiecontract zijn enkele voorwaarden verbonden. Deze hebben invloed op uw energierekening. Het is daarom belangrijk om een weloverwogen keuze te maken over welke voorwaarden het best bij uw bedrijf en situatie passen.

De belangrijkste voorwaarden waar u in ieder geval rekening mee moet houden, zijn:

 • het leveringstarief;
 • de bijkomende kosten;
 • de brandbreedte;
 • de mutatiebandbreedte;;
 • de looptijd;
 • tussentijdse prijsverlaging.

Leveringstarief: sluit uw contract af op het juiste moment

De eerste voorwaarde is de prijs die u betaalt voor het afnemen van elektriciteit of gas: het leveringstarief. Op de grootzakelijke offerte staat de prijs van elektriciteit en gas aangegeven per kWh en gas per m3. 

De prijs verschilt per dag en per leverancier. Het leveringstarief is sterk afhankelijk van de energiemarkt. Wanneer u op het juiste moment een contract afsluit, kan dat u flink schelen in uw budget.   

Tip energie voor bedrijvenTip: wilt u direct een aanbod als de markt interessant is? Uw nieuwe leverancier kan hierbij helpen. Door de markt voor u in de gaten te houden en op het juiste moment te handelen. Hiervoor is snelheid nodig van de leverancier én kennis van de markt. 

 

Welke bijkomende kosten zijn er naast het leveringstarief?

Controleer het contract ook goed op bijkomende kosten zoals administratie- of aansluitkosten. Die bijkomende kosten vallen onder het vastrecht. 

Het kan per leverancier verschillen hoeveel u hiervoor betaalt. Sommige leveranciers rekenen hier geen kosten voor. Controleer dit dus altijd, zeker de moeite waard! 

Bandbreedte: hoeveel neemt u af?

Als u kiest voor een bandbreedte, dan neemt u een vast aantal kWh per jaar af – vaak voor een voordelige prijs. Neemt u meer of minder af dan afgesproken, dan betaalt u direct extra kosten bovenop de afgesproken prijs. Vaak mag u maximaal 15 of 30 procent afwijken. Dit percentage staat vermeld op uw contract.  

Als u van tevoren weet hoeveel stroom u gaat inkopen, dan kan het voordelig zijn een bandbreedte af te spreken. Niet alle leveranciers bieden een bandbreedte in hun contract. 

Een bandbreedte is niet aan te raden als:

 • u zekerheid wilt over de kosten;
 • uw jaarlijkse afname sterk fluctueert;
 • als u van plan bent om te investeren in het energiezuinig maken van uw bedrijf. 

Bandbreedtevrij bij Essent

Bij Essent zijn de contracten standaard bandbreedtevrij. U betaalt altijd dezelfde prijs, hoeveel u ook afneemt. 

Er kan namelijk veel gebeuren in uw bedrijf. Kiest u bijvoorbeeld voor zonnepanelen, dan verbruikt u ineens een stuk minder. En als u gaat uitbreiden, juist meer. Een bandbreedte is dan niet handig.

Meerdere vestigingen? Check de mutatiebandbreedte

Al u een bedrijf heeft met meerdere vestigingen – zoals een bouwbedrijf, woningcorporatie of vastgoedbeheerder – dan is het goed om de mutatiebandbreedte in uw contract te controleren. 

U koopt een bepaald volume in, maar wilt dat flexibel kunnen inzetten over verschillende panden. Dat kan niet overal kosteloos. 

Legt u een mutatiebandbreedte vast en er komt er een pand bij of u verkoopt een pand? Dan kunt u deze gemakkelijk toevoegen aan uw contract. Voor het nieuwe pand geldt hetzelfde leveringstarief als voor uw andere panden. 

De looptijd van uw grootzakelijk energiecontract

De looptijd van uw contract kiest u zelf. Hiermee legt u de prijs en eventueel de bandbreedte voor een bepaalde periode vast. Het is een strategische keuze, afhankelijk van uw bedrijf en de markt. 

Een korte looptijd is interessant als:

 • u verwacht dat de prijzen gaan dalen;
 • u de tijd heeft om de markt te volgen en direct wilt inspelen op kansen;
 • u een verandering verwacht, bijvoorbeeld een verhuizing, en u wilt uw contract hier op aan kunnen passen.

Een lange looptijd is interessant als:

 • u verwacht dat de prijzen gaan stijgen;
 • u budgetten een langere tijd vooraf wilt kunnen plannen;
 • u geen tijd heeft om de energie-ontwikkelingen actief te volgen.

Toch de prijs aanpassen bij een lange looptijd?

Wilt u met een langere looptijd toch profiteren van een dalende marktprijs? Dat kan. Bij een aantal leveranciers kunt u een nieuw aanbod krijgen als de marktprijzen zijn gedaald. 

Bij ons is dat de PrijsDemper. Uw tarief gaat dan direct omlaag, in ruil voor een verlenging van uw contract.

Deze voorwaarde is vooral interessant als u overweegt voor een lange looptijd te kiezen. 

Heeft u nog vragen?

Als u wilt, kunnen we u helpen met het doornemen van deze en andere voorwaarden. Zodat u weet wat voor uw bedrijf belangrijk is en een goede keuze kan maken. Zo’n adviesgesprek is natuurlijk vrijblijvend!