Leestijd: 2 minuten

Kies de juiste bandbreedte óf voor bandbreedtevrij

Bandbreedte is een belangrijke voorwaarde in uw grootzakelijke energiecontract. Want als u meer óf minder energie verbruikt dan ingekocht, betaalt u hier een extra bedrag voor. Gelukkig kunt u ook kiezen voor een bandbreedtevrij contract.

Wat is bandbreedte voor uw energie?

In uw energiecontract legt u een bepaald volume aan elektriciteit en gas vast. Uw energieleverancier koopt dit volume voor u in, voor de volledige duur van uw contract.

Verbruikt u meer energie dan ingekocht, dan moet uw leverancier opnieuw de markt op om energie in te kopen. En als u te weinig energie verbruikt, zit uw leverancier met een overschot. Beide situaties kosten uw leverancier geld. En die kan de kosten doorrekenen aan u.

Vaak is er wel een marge. Binnen deze marge mag u meer of minder energie verbruiken dan ingekocht, zonder dat u er extra voor betaalt. Deze marge is de bandbreedte. 

Met een contract dat bandbreedtevrij is, hoeft u nooit extra te betalen voor een hoger of lager verbruik.

Uitleg bandbreedte grootzakelijke energie

Bandbreedte en te hoog of te laag verbruik

Het kost uw energieleverancier dus geld als u meer of minder energie verbruikt dan afgesproken. Die kosten kan uw energieleverancier doorrekenen aan u.

Dat kan op twee manieren:

  • een boete;
  • een verhoging van het tarief (dat extra ingekocht moet worden).

In de voorwaarden van uw energiecontract staat hoe het bij uw leverancier zit.

Wat is mijn bandbreedte?

Uw bandbreedte kan bijvoorbeeld 15% of 30% zijn. Dat betekent dat u 15 of 30% meer of minder energie mag verbruiken dan contractueel afgesproken, zonder extra kosten.

Of misschien heeft u helemaal geen bandbreedte. Het best kunt u uw energiecontract even doornemen om uw bandbreedte te achterhalen. Of vraag het na bij uw leverancier. 

Bandbreedte bij Essent? Bandbreedtevrij!

Wij werken niet standaard met bandbreedte. Er kan veel gebeuren in uw bedrijf, zeker als u kiest voor een lange looptijd. Misschien groeit uw bedrijf flink of zit het juist even tegen. Of u verlaagt uw verbruik door te investeren in zonnepanelen.  

Hier hoeft u van ons niets extra’s voor te betalen. U betaalt voor de energie die u verbruikt, zonder extra kosten als het verbruik hoger of lager uitpakt. Wel zo eerlijk.

In onze grootzakelijke offerte staan deze en onze andere voorwaarden duidelijk aangegeven.

Een goede inschatting maken van uw verbruik

Met én zonder bandbreedte is een goede inschatting van uw verbruik belangrijk. Uw verbruik bepaalt namelijk uw tarief.

Maak dus een goed overzicht van de veranderingen die u de komende tijd verwacht, voordat u inkoopt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • inkrimping of uitbreiding van uw activiteiten;
  • investeringen in zuinige apparaten en machines;
  • investeringen en energiebesparing;
  • investeringen in het opwekken van energie, zoals zonnepanelen.

Natuurlijk kunt u niet alles vooraf inschatten. Hoe langer de looptijd, hoe meer er kan gebeuren. Let dan dus extra op de bandbreedte. Kies een ruime bandbreedte of voor bandbreedtevrij contract. Zo voorkomt u onverwachte kosten.