Wat zijn de risico's voor de gasmarkt winter 2019?

9 september 2019

Al sinds het begin van dit jaar daalt de gasmarkt. Af  en toe was er een correctie, maar die werd dan snel weer weggepoetst. Voorlopig winnen de bears het van de bulls! Je zou bijna gaan denken dat er geen risico’s zijn, maar niets is minder waar. Er zijn altijd risico’s op de gasmarkt. 

Recap: waarom staat de gasmarkt zo laag?

Voor het perspectief is het zinvol om nog even te kijken naar de redenen waarom de gasmarkt zo laag staat. 

1. Warme winter 2018

De winter van 2018 was warm. De gasopslagen zaten vol, maar zijn nauwelijks nodig geweest voor het opvangen koude periodes. De opslagen kwamen dus al behoorlijk vol uit de winter. 

2. LNG naar West-Europa

Ook in Azië was de winter relatief warm, maar de economie daalde. Daarom was het gunstiger om LNG naar West-Europa te verschepen dan naar Azië. 

Een deel van dat gas is natuurlijk al in de aanloop naar 2019 verkocht. Toen stonden de prijzen in Europa nog erg hoog. Maar voor het terugkopen en weer verkopen in Azië waren de spreads tussen Europa en Azië te klein. 

3. Gasimport uit Rusland en Noorwegen

De gasimport vanuit Rusland en Noorwegen was de hele winter van 2018 op hoog niveau, tot aan het onderhoud in september. En dat terwijl de vraag relatief laag was.  Dat drukt de prijs.  

Risico’s voor de winter op de gasmarkt

Nu zijn we op weg naar oktober, het begin van de gaswinter. Tot oktober zien we voorlopig nog geen directe veranderingen in de markt. Die blijft onder druk staan. Maar zoals gezegd, er zijn altijd risico’s. 

Dit zijn ze:

1. Nord Stream 2

Eigenlijk was het de bedoeling dat de Nord Stream 2 in Q419 in bedrijf zou komen. Maar onder druk van de VS heeft de politiek in Europa de zaak vertraagd. Het hangt nu nog op Denemarken, die nog toestemming moet geven voor de aanleg van de leiding. Dit is als de derde verandering van het oorspronkelijke traject. 

Het valt nog te bezien of Nord Stream 2 aankomende winter al in bedrijf komt. En dat betekent dat de beschikbare capaciteit van Rusland naar West-Europa 150 miljoen kubieke meter per dag minder is dan verwacht. 

Het is niet zeker dat de capaciteit ook nodig zou zijn, maar deze vertraging hangt wel samen met het volgende risico.

2. Einde contract tussen Rusland en Oekraïne

Met Nord Stream 2 beschikbaar zou Oekraïne minder sterk staan in de onderhandelingen voor een nieuw contract. Men had daar altijd de mogelijkheid om gas niet of beperkt door te voeren. Met Nord Stream 2 beschikbaar zou Rusland eenvoudigweg voor een andere route kunnen kiezen. 

3. Minder productie uit Groningen

Volgens plan wordt de productie uit het Grononger gasveld over het komende gasjaar teruggebracht.  Minister Wiebes heeft al eerder laten weten dat een versnelde afbouw mogelijk is. 

4. Een lange koude periode

De winter is natuurlijk altijd een risico. Die kan zacht zijn, maar ook lang en koud. Maar er is wel een verschil met vorig jaar. De opslagen zitten echt helemaal vol nu. Dat is de afgelopen jaren nooit het geval geweest. 

5. Incidenten

Het is natuurlijk een inkoppertje, maar incidenten doen zich voor. Onverwachte uitval van productie, storingen aan opslagen, er kan altijd iets gebeuren. En altijd op een moment dat het niet uitkomt, namelijk op het moment dat het gas het hardst nodig is. Dat wordt dan bijna een soort stresstest.  

Hoe groot zijn de risico’s voor gaswinter 2019?

Voorlopig is dit alles nog niet aan de hand. We zien ook nog geen reden tot zorgen. Maar het is altijd verstandig om de risico’s te noemen en te benoemen.