Alles over je maandfactuur

Wat staat erop & hoe betaal je hem?

Dit staat er op je maandfactuur

De maandfactuur maken we zo duidelijk mogelijk. Op het eerste blad staat een kort overzicht, waarop eigenlijk alles meteen duidelijk is. Je termijnbedrag inclusief en exclusief btw staat erop, de datum waarop we dit bedrag afschrijven en van welk rekeningnummer. 

Op het tweede blad geven we wat meer informatie. We leggen precies uit waar je eigenlijk voor betaalt. Ook laten we de volledige btw-berekening zien.

En zo betaal je de factuur

De meeste ondernemers kiezen voor automatische incasso. Dat is natuurlijk het makkelijkst. De incassodatum kies je zelf, dus hij sluit altijd aan op de de processen binnen je bedrijf. Past de incassodatum niet meer, dan pas je hem in een minuut aan in Mijn Essent Zakelijk.

Wil je liever handmatig betalen, dan kan dat natuurlijk ook. Bel even met onze klantenservice om dit te regelen. We vragen hiervoor wel 2 euro service- en administratiekosten (exclusief btw).

Waaruit bestaat je termijnbedrag?

Je termijnbedrag bestaat uit een aantal onderdelen:

  • de leveringskosten
  • vaste netbeheerkosten
  • belastingen

De leveringskosten betaal je voor de energie die je verbruikt. Dit bedrag gaat echt naar ons. Netbeheerkosten betaal je via ons aan je netbeheerder voor het gebruik en onderhoud van het energienet. En de energiebelastingen betaal je via ons aan de overheid. Denk hierbij aan energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw.

Uitleg tarieven elektriciteit
Uitleg tarieven gas

Je termijnbedrag en jaarrekening

Achtergrond: hoe zit dat ook alweer?

Elke maand betaal je ons een termijnbedrag. Dit is een voorschot. We berekenen dit voorschot aan de hand van je verwachte energieverbruik. Meestal is dat ongeveer hetzelfde verbruik als het jaar ervoor.

Maar er kan veel gebeuren in een jaar. Je investeert in zonnepanelen bijvoorbeeld of je breidt uit. Dan verandert je verbruik en blijkt je voorschot niet correct.

Als we de jaarrekening maken, vragen we je meterstanden op en berekenen we hoeveel je werkelijk hebt verbruikt in het afgelopen jaar. Verbruikte je meer dan verwacht, dan betaal je het verschil bij aan ons. Verbruikte je minder, dan betalen wij het verschil terug aan jou. We passen meteen je termijnbedrag aan op je werkelijke verbruik.

Heb je nog een vraag over je facturen?

In Mijn Essent Zakelijk kun je je facturen en je jaarrekening direct inzien. En onze adviseurs helpen je graag als er iets niet duidelijk is. Je kunt ons bellen via 0900 - 1466 (gebruikelijke belkosten).