Vlinders inspiratie voor zonnepanelen

Britse onderzoekers van de Universiteit van Exeter hebben zonnepanelen ontwikkeld die geïnspireerd zijn op de V-vormige vleugels van het koolwitje. Van het koolwitje is bekend dat hij op dagen met weinig zon sneller kan opstijgen dan andere vlinders.


zonnenpanelen

Tapas Mallick, professor aan de University of Exeter: “Dit multidisciplinaire onderzoek geeft aanknopingspunten die de kosten van zonne-energie kunnen verlagen op een manier die niet eerder vertoond is.”

Het koolwitje neemt voor het opstijgen een V-houding aan waardoor de vliegspieren sneller worden opgewarmd dan bij andere vlinders. Het in een V positioneren van de vleugels wordt het ‘reflectance basking’ mechanisme genoemd. Bij een optimale hoek van 17 graden reflecteren ze het zonlicht op een efficiënte manier, waardoor de vliegspieren snel een optimale temperatuur krijgen.

De onderzoekers pasten deze kenmerken en effecten toe in een lichtgewicht systeem voor zonnepanelen. Daarmee kon de opbrengst van de panelen met bijna 50% worden verhoogd.

Meer weten over Zonnepanelen?

Met SpaarPanelen van Essent wekken bedrijven en kantoren zelf stroom op. Dat kan ook op het dak van uw pand. Zelf stroom opwekken met zonne-energie is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw zakelijke rekening. Klik hier voor meer informatie of om direct uw voordeel te berekenen.

Bron: University of Exeter