Warmste Europese zomer veroorzaakt sterke pieken in stroomprijs

Europa heeft historisch de warmste juli en augustus ooit achter de rug. Met name in de Alpenlanden lagen de temperaturen ver boven het gemiddelde. Warm weer beïnvloedt de stroomprijzen op een aantal manieren, legt Senior Analyst Maarten Tielen van Essent uit. “De vraag naar elektriciteit stijgt door het gebruik van airconditioning en extra koelkasten. Vooral tijdens kantooruren, als de airco’s op volle toeren draaien, is de vraag fors hoger.”


mooi weer

Koelwaterproblemen

Ook aan de aanbodkant heeft bovengemiddeld warm weer veel invloed. Maarten: “In Frankrijk is flink wat productiecapaciteit weggevallen doordat kerncentrales zijn stilgelegd of noodgedwongen moesten terugschakelen. Deze en andere elektriciteitscentrales worden gekoeld met rivierwater. Door de warmte was de waterstand laag en de watertemperatuur hoog. Het opgewarmde water mag dan niet geloosd worden, omdat de rivier dan té warm wordt.” Resultaat was dat extra stroom moest worden opgewekt met duurdere centrales, en dat de prijs opliep door het teruggevallen aanbod. 

Marktkoppeling versterkt het prijseffect

“Door de invoering van de flow-based marktkoppeling reageert de Nederlandse markt bovendien sterker op die van ons omringende landen”, gaat Maarten verder. “Frankrijk heeft normaliter in de zomer juist veel stroom over, waar de rest van Europa van kan profiteren. Maar heeft Frankrijk een tekort, dan wordt ook de Nederlandse markt daar harder door geraakt. Dit is iets waar we voortaan elke zomer rekening mee moeten houden.”

Minder aanbod van windenergie

De afgelopen weken is het bovendien in de ons omringende landen relatief windstil geweest, zodat er nog minder aanbod van elektriciteit was. Ook voor de komende weken wordt op dit vlak weinig verbetering verwacht.

Maarten: “De recente prijspieken waren voor veel van onze klanten reden om nu al elektriciteit in te kopen voor 2016, 2017 en 2018.”