Slimme energie = slim ondernemen

Hoe slim wordt er in uw organisatie omgegaan met energie? Het maken van een CO2-voetafdruk creëert bewustwording en laat zien waar directe bespaarkansen liggen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een slimme meter

Download Stroometiket

Fors lagere verlichtingskosten

Verlichting is in sommige organisaties verantwoordelijk voor 70% van het totale energieverbruik. Door energiezuiniger en slimmer te verlichten, kunt u uw kosten én CO2-uitstoot verlagen. Ga eens na in welke ruimtes binnen uw bedrijf het licht vaak onnodig brandt en plaats daar bewegingssensoren.

Ook door de verlichting in groepen te verdelen in plaats van alles op één schakelaar aan te sluiten, kunt u besparen. De verlichting is dan beter af te stemmen op aanwezigheid en behoefte op verschillende momenten van de dag.

TL-Bespaarkit bespaart tot wel 40%

Maakt u nog gebruik van ‘ouderwetse’ tl-lampen? De TL BespaarKit maakt het wel heel eenvoudig om oude tl-verlichting te vervangen door energiezuinige tl-lampen. U bespaart zo tot wel 40% op uw verlichtingskosten. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe het werkt.

Zuinigere computers 

Platte beeldschermen verbruiken gemiddeld 50 procent minder energie dan een scherm met beeldbuis. Een laptop verbruikt behoorlijk minder dan een pc. Ook kan per computer eenvoudig worden ingesteld wanneer het beeldscherm moet worden gedimd of uitgeschakeld. 

Tijdschakelaar voor kopieerapparaten

Bij veel bedrijven staan kopieerapparaten dag en nacht aan. In ruststand is het sluipverbruik van deze apparaten nog 50 tot 100 Watt. Bij veel apparaten kunt u zelf een energiebesparende modus instellen, maar ook kunt u besparen door een tijdschakelklok te gebruiken. Deze schakelt de apparatuur uit op momenten dat er niemand aanwezig is.

Isolatie: snel terugverdiend 

Goede isolatie van ramen, muren, dak en vloer vermindert het warmteverlies en zorgt voor meer werkcomfort. U kunt bij ons terecht voor spouwmuur-, dak-, en vloerisolatie. Door goed te isoleren bespaart u tot wel 30 procent op uw stookkosten. De investering verdient u dus snel terug. 

Ook openstaande deuren zorgen voor een onnodig hoge energierekening. Dit is eenvoudig te voorkomen door het plaatsen van deurdrangers. Deuren sluiten dan voortaan vanzelf waardoor minimaal warmteverlies ontstaat. U kunt op deze manier al snel 5 tot 10 procent besparen op energiekosten. 

Schoonmaken

Ook slim schoonmaken kan bijdragen aan een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Laat bij voorkeur overdag schoonmaken zodat verlichting en verwarming ’s avonds niet nogmaals hoeven te branden. 

Vergelijken met andere bedrijven

Meer weten over duurzaam ondernemen? We doorlopen graag met u ons 5-stappenplan om te bekijken op welke onderdelen van uw bedrijfsvoering nog Energiewinst te behalen is. 


Met de Verbruikskostenvergelijking kunt u het huidige verbruik van gas en elektriciteit van uw onderneming vergelijken met voorgaande maanden en met een vergelijkbare groep klanten. Zo krijgt u nog beter inzicht en kunt u zelf bepalen of u energiebesparende maatregelen wilt nemen om het energieverbruik in uw onderneming te verlagen.