Veel gestelde vragen

Februari 2016

Hoe groot is de invloed van een land als China?

Vanzelfsprekend is die behoorlijk groot. De Aziatische gigant ontwikkelde zich de afgelopen decennia stormachtig in economisch opzicht, en is na de VS de grootste economie ter wereld. Sinds eind jaren zeventig liet het land jaarlijks flinke groeicijfers zien, met uitschieters tot wel 15%. Dat vertaalde zich in een stijgende vraag naar kolen, olie en andere grondstoffen.

Wat gebeurt er nu de economische groei van China afvlakt?

In 2014 was het Chinese groeipercentage met 7,4% het laagste in 24 jaar.1) Ook besloot het land de luchtvervuiling aan te pakken, wat onder meer leidde tot de sluiting van alle kolengestookte centrales in de door smog geteisterde hoofdstad Beijing. Deze ontwikkelingen leidden ertoe dat de Chinese kolenimport sterk daalde. In het eerste kwartaal van 2015 importeerde China 49 miljoen ton kolen: 41,5% minder dan het jaar daarvoor.2)

China is de motor van de wereldeconomie. Hoe zit het met andere landen?

Ook de politieke en economische ontwikkelingen in andere landen hebben vanzelfsprekend invloed op de energieprijzen. Vorig jaar zorgde onzekerheid over de gasleveranties van Rusland aan Oekraïne voor onrust op de Europese energiemarkten; pas laat kwamen de landen tot een akkoord. Maar ook ontwikkelingen verder van huis kunnen de markt beïnvloeden. In het Midden-Oosten hebben de OPEC-landen een stevige vinger in de pap; hun beslissing om te blijven produceren op een overvolle oliemarkt zorgt voor historisch lage prijzen. Daarnaast kan bijvoorbeeld de politieke onrust tussen Iran en Saoedi-Arabië komend jaar nog gevolgen hebben voor de energiemarkt. Historische voorbeelden zijn er ook. Een mijnstaking in Zuid-Afrika zorgde een aantal jaren geleden voor onrust op de energiemarkt. Hetzelfde effect trad op nadat een Colombiaans mijnbedrijf zijn licentie verloor wegens uitbuiting van medewerkers.

Hoe houdt Essent dit alles bij?

Dat doen we door het nieuws voortdurend te laten volgen door onze analisten. Een belangrijke bron daarbij is de internationale nieuwsdienst Reuters, maar ook de berichten van diverse kleinere persbureaus. Uiteraard baseren onze analisten zich ook op hun eigen ervaringen.

1) Bron: www.nu.nl
2) Bron: www.energieoverheid.nl