Wanneer moet ik de cv-ketel vervangen?

Het is logisch dat uw de cv-ketel in uw bedrijf laat vervangen als deze oud en kapot is. Toch is vaak slim om de cv-ketel al eerder te vervangen. Omdat nieuwe ketels veel zuiniger zijn, verdienen deze zich al in 7 jaar terug. We leggen u uit wanneer het verstandig is de cv-ketel te vervangen en wat dan een goed alternatief is.

Wanneer cv-ketel vervangen?

Een cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Daarna is het eigenlijk altijd beter de cv-ketel te vervangen, omdat moderne veel ketels veel zuinig zijn. In de praktijk blijkt zelfs dat het vervangen van de cv-ketel al voordelig is als uw ketel 7 jaar of ouder is. De verbeteringen aan de ketels zijn de laatste jaren zo hard gegaan, dat ze zich snel terugverdienen door de lagere energierekening.

Extra tip: vervang uw cv-ketel in de zomer. Waarschijnlijk staat de verwarming in uw bedrijf dan uit, dus een mooi moment om de ketel te vervangen. Bovendien bent u dan de herfst voor, het moment waarop de meeste problemen met ketels ontstaan.

Verwarming

Onderhouden of vervangen

Stel dat uw ketel al wat ouder is en er gaat iets stuk. Wat doet u dan: repareren of vervangen? Het vervangen van de cv-ketel is bijna altijd voordeliger, ook al is de investering groter. Dat komt omdat de nieuwe ketel zuiniger is en dus direct een besparing op de energierekening oplevert. Bovendien nemen de onderhoudskosten snel toe naarmate de ketel nog ouder wordt.

Cv-ketel vervangen: alternatieven

De cv-ketel heeft veel zuinige alternatieven. Dit zijn de belangrijkste opties op een rij.


Hr-ketel

De hr-ketel is het meest gekozen alternatief. Deze is veel efficiënter en zuiniger dan een cv-ketel. Een hr-ketel benut namelijk de warmte uit de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas. Ook is de verbranding efficiënter en de luchttoevoer beter. Een hr-ketel verbruikt dus veel minder gas. Dat is duurzamer en een stuk voordeliger voor uw energierekening.


Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, het grondwater of uit de lucht. Hiermee verhit de pomp water, dat daarna naar de verwarmingsinstallatie of de kraan gaat. De warmtepomp kan in combinatie met een hr-ketel worden gebruikt. De hr-ketel kan dan nog wat naverwarmen als dat nodig is. Dit wordt ook wel een hybride warmtepompsysteem genoemd.


Zonneboiler

Een zonneboiler vangt zonlicht op in collectoren. Hiermee wordt water verwarmd, dat daarna wordt opgeslagen tot het nodig is. Zodra er een signaal komt, gaat het verwarmde water naar de kraan of de radiatoren. Bij weinig zon of lage temperaturen kan een hr-ketel eventueel wat extra bijverwarmen.


Elektrisch verwarmen

Met een warmtepomp kunt u ook volledig elektrisch verwarmen. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om water te warmen. Zeker in combinatie met zonnepanelen is dit een zeer duurzame oplossing. Als uw bedrijfspand goed geïsoleerd is, kunt u uw pand zelf volledig verwarmen met zelf opgewekte energie.

De beste ketel voor uw bedrijf

Zeker weten dat u de juiste investering doet? Wij helpen u. Met persoonlijk advies, een berekening van de kosten en het rendement en met de uitvoering. U kunt al het uitzoekwerk aan ons overlaten, zonder extra kosten. 

Meer over verwarming

Verwarming via Essent

Kies voor het gemak van advies en een nieuwe ketel via Essent.