Energie besparen wordt steeds makkelijker. Stap 1: check uw verplichtingen

Duurzaam ondernemen en investeren in energiebesparende maatregelen, het zijn termen die u als ondernemer vast bekend in de oren klinken. Maar wist u ook dat de Nederlandse overheid steeds strenger gaat controleren op de naleving van de Wet milieubeheer? En dat u zelfs risico loopt op een fikse boete als u niet tijdig de juiste maatregelen neemt?

Check snel welke energiebesparende maatregelen u kunt treffen!

Valt u onder de Wet milieubeheer?

Uit onderzoek van Essent blijkt dat veel Nederlandse bedrijven nog niet bekend zijn met de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit milieubeheer. Toch hebben deze milieuwetten grote gevolgen voor meer dan 100.000 Nederlandse mkb-bedrijven.

Winkels, restaurants, kantoren en fabrieken die jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken, zijn namelijk verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar. 

De maatregelen verschillen per branche. U kunt hierbij denken aan duurzame investeringen op het gebied van verlichting, verwarming en isolatie en het zelf opwekken van duurzame energie met zonnepanelen.

Ondernemer is zelf verantwoordelijk voor uitvoeren maatregelen

De overheid verwacht van iedere ondernemer dat deze zelf verantwoordelijkheid neemt voor het verduurzamen van zijn bedrijf. U zult dus geen brief of andere notificatie ontvangen. Wel zal de overheid steeds vaker en structureler controleren of ondernemingen aan de wetgeving voldoen. Dat betekent dat u zelfstandig aan de slag moet.

Maar waar begint u dan? Met de EnergieWetCheck ontdekt u binnen 1 minuut of en welke maatregelen u moet treffen.

Onderzoek: Mkb-bedrijven verduurzamen niet door gebrek aan kennis en financiële middelen

In opdracht van Essent heeft Kantar TNS een online onderzoek uitgevoerd onder 869 Nederlandse mkb-bedrijven in verschillende branches. Uit het onderzoek blijkt dat veel mkb-ers in Nederland nog niet verder verduurzamen. En dat terwijl verduurzaming wel hoog op de agenda staat: 90% van de ondervraagden heeft namelijk al een eerste stap naar verduurzaming gezet. Ook zeggen 4 op de 10 ondervraagden dat zij de komende 3 jaar willen investeren in verduurzaming.

De belangrijkste redenen dat bedrijven niet verder verduurzamen zijn gebrek aan kennis en financiële middelen. Tweederde van de ondervraagden is bijvoorbeeld niet bekend met de SDE+ subsidieregel. En dat is jammer: u kunt als ondernemer gebruikmaken van verschillende aantrekkelijke subsidies en fiscale regelingen.

Stimuleringsmaatregelen, fiscaal voordeel en terugverdientijd

De overheid helpt bedrijven die duurzaam investeren met subsidies en fiscale regelingen. Ondernemingen kunnen gebruikmaken van verschillende stimuleringsmaatregelen en zo aantrekkelijk belastingvoordeel behalen. In veel gevallen kunt u ook bij de lokale overheid terecht voor subsidies.

Een belangrijke en aantrekkelijke regeling is bijvoorbeeld de EIA (Energie-investeringsaftrek). Hiermee kunt u 54,5% van uw investeringskosten in verduurzaming van uw fiscale winst aftrekken.

En gelukkig levert het u ook wat op: u verdient het grootste deel van al uw duurzame investeringen binnen 5 jaar terug. Daarna zult u dus alleen nog maar geld gaan besparen. 

Inzicht en advies

De wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid kan best ingewikkeld zijn. Vaak is het niet in één oogopslag duidelijk welke maatregelen u moet treffen. U kunt de EnergieWetCheck gebruiken als hulpmiddel om meer inzicht in de maatregelen te krijgen.

Wilt u na het doen van de EnergieWetCheck graag advies van een van onze energie-experts? Laat dan uw gegevens achter in het contactformulier. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Zo zorgen we ervoor dat u straks niet alleen aan alle wetgeving voldoet, maar bovendien bespaart op uw energiekosten. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee.Energie besparen wordt steeds makkelijker