Energie besparen in het MKB: infographic

Energie besparen in het MKB leeft steeds meer. Voor 47% van de ondernemers is kostenbesparing de belangrijkste motivatie. Voldoen aan de wet wat minder, want gemiddeld heeft 46% nog nooit van de Wet milieubeheer gehoord. Hoe zit dat in uw regio of branche? In Limburg heeft 53% nog nooit van de wet gehoord, in de industrie is dat maar 35%. De ene ondernemer is de andere niet. Daarom hebben we de cijfers per provincie en per branche voor u in kaart gebracht. 

Infographic energie besparen in MKB landelijk*

Zo bespaart het MKB energie

De komende 3 jaar investeren ondernemers vooral in zonnepanelen om te besparen op energiekosten. Een slimme investering, die zich in 6 tot 8 jaar al terugverdient. Daarna betaalt u niets meer voor de energie die u zelf opwekt. Bovendien maken subsidies de investering nog aantrekkelijker.

Ook het verlagen van het energieverbruik staat de komende jaren op de agenda. De meest genoemde besparing is verlichting. Met led-verlichting kunt u tot wel 80% besparen, zeker als u ook kiest voor sensoren in bijvoorbeeld de toiletten en het magazijn. Daarnaast investeren ondernemers in verwarming, isolatie en regeltechniek om te besparen op energie. 

Energie besparen MKB
Wet milieubeheer en MKB

Wet milieubeheer en het MKB

De Wet milieubeheer verplicht ondernemers om te besparen op energie. Met een jaarlijks gasverbruik van minimaal 25.000 m3 en/ of een jaarlijks stroomverbruik van minimaal 50.000 kWh, moet u maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Kantoren van minimaal 100 m2 zijn verplicht om in 2023 minimaal energielabel C te hebben. En 'large enterprises' zijn verplicht om eens in de 4 jaar een energie-audit te doen.

Veel regels voor ondernemers dus. Toch kent maar 17% van de MKB'ers de inhoud van deze wet. Wilt u weten welke regels voor uw bedrijf gelden, dan kunt u onze EnergieWetCheck doen. Deze online tool laat u binnen een minuut zien of u verplicht bent om energie te besparen. En als dat zo is, welke maatregelen dan voor u gelden. 

Informatie en inspiratie: kom naar het EnergieKafé voor ondernemers

Het MKB EnergieKafé is een inspirerende, interactieve sessie voor ondernemers. We gaan in op actuele en relevante energiezaken voor ondernemers, bijvoorbeeld de Wet milieubeheer. U krijgt praktische tips over energie besparen en belangrijke wet- en regelgeving. Ook weet u na het EnergieKafé hoe u geld bespaart met deze wetten. Bekijk de agenda voor een MKB EnergieKafé bij u in de buurt.

MKB Energiekafé

*In opdracht van Essent heeft Kantar TNS een representatief online onderzoek uitgevoerd onder 869 Nederlandse mkb-bedrijven in verschillende branches.