De afmeting van zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan in veel verschillende soorten en maten. De afmetingen van zonnepanelen zijn van belang bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft en de hoeveelheid ruimte die de panelen dan innemen. De adviseur van Essent bepaalt aan de hand hiervan uw legplan.

Hoe groot zijn zonnepanelen?

De precieze afmeting kan per fabrikant afwijken, maar in de basis zijn er drie verschillende maten zonnepanelen:

Standaard zonnepanelen

De standaardafmeting van een zonnepaneel is 165 x 99 cm. De opbrengst van deze panelen is minimaal 245 tot maximaal 285 Wattpiek (Wp) en hangt af van de techniek van de zonnepanelen. Meestal leveren zwarte zonnepanelen bijvoorbeeld meer op dan blauwe zonnepanelen.

Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen hebben een afmeting van 158 x 81 cm en een Wattpiek van ongeveer 190 tot 205 Wp. Kleine zonnepanelen komen wat minder voor, maar zijn interessant voor daken met beperkte ruimte en om ruimte in het legplan op te vullen. Zo maakt u maximaal gebruik van uw ruimte. De prijs per Wattpiek ligt gemiddeld iets hoger en de panelen zijn meestal zwart van kleur.

Grote zonnepanelen

Grote zonnepanelen hebben doorgaans een afmeting van 195 x 99 cm. De maximale opbrengst is gelijk aan of zelfs groter dan 300 Wp. Doordat er minder panelen nodig zijn, liggen de installatiekosten vaak wat lager, omdat er minder aansluitingen nodig zijn en de panelen sneller op het dak gemonteerd zijn.

Zonnepanelen

Verschillende typen zonnepanelen

Bij Essent heeft u standaard de keuze uit drie typen zonnepanelen:

  • Basis: goede kwaliteit tegen de scherpste prijs
  • Comfort: meest gekozen zonnepanelen vanwege goede prijs en kwaliteit
  • Premium: hoogste opbrengst, zodat u er minder nodig heeft. Ideaal voor daken met een kleine oppervlakte

Welke zonnepanelen het beste bij uw bedrijf passen is afhankelijk van uw situatie. Zonnepanelen kunnen op het dak, maar ook op de grond geïnstalleerd worden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Een adviseur van Essent bekijkt uw situatie graag en geeft advies over zonnepanelen, maar ook over subsidies en andere regelingen die voor u gelden. Zo maakt u de beste keuze.

Aantal zonnepanelen op het dak? Het legplan

Aan de hand van de oppervlakte van uw dak en het aantal zonnepanelen wordt een legplan opgesteld. Dat is een schematisch overzicht van de zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen mogen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Het legplan toont ook de ruimte tussen de dakrand en de panelen en hoeveel panelen er op het dak passen. Juist door het plaatsen van kleine panelen kunnen er soms uiteindelijk meer zonnepanelen op het dak gemonteerd worden.

Hoeveel m2 panelen heeft mijn bedrijf nodig?

Voor de berekening van het aantal zonnepanelen bekijkt u eerst uw jaarverbruik. Daarna berekent u welk percentage van het jaarverbruik u met zonnepanelen op wilt wekken. Begroot altijd ongeveer 20 procent meer Wp dan het jaarverbruik in kWh. Bekijk ook het rekenvoorbeeld hieronder.

Rekenvoorbeeld voor berekenen aantal m2 zonnepanelen

Uw jaarverbruik is 10.000 kWh en u wilt alles zelf opwekken. Reken op 20% extra op te wekken kWh, dus een installatie van 12.000 Wp. Een standaard zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,63 m² en een opbrengst van gemiddeld 265 Wp. Dat betekent dat u 45 zonnepanelen nodig heeft, met een totale oppervlakte van net iets meer dan 73 m².

Meer over zonnepanelen