Energie besparen in je winkel, zo doe je dat

Voorbrood Meubelen in De Afrekening

Winkeleigenaar Dennis Voorbrood bespaart jaarlijks € 8.000 door ledverlichting

Ondernemer Dennis Voorbrood, mede-eigenaar van Voorbrood Meubelen in Rotterdam, laat zien dat energie besparen helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. En duur? Vaak heb je de investering sneller terugverdiend dan je denkt.

Dennis Voorbrood

Dennis heeft twee adviezen voor collega-ondernemers:

  1. Zorg dat je eerst inzicht hebt in je huidige verbruik en de mogelijke besparingen, dan ga je vervolgens ook echt met de goede investeringen aan de slag.
  2. Investeer stap voor stap, houd het behapbaar. Niet alles hoeft tegelijkertijd!

“Kun je de investering terugverdienen, dan is het altijd de moeite waard.”

Een energierapport geeft je inzicht in het huidige energieverbruik

Interieurzaak Voorbrood Meubelen, al sinds 1918 een familiebedrijf, is gevestigd in een jarenvijftigpand. Het pand heeft een grote showroom waar mensen terechtkunnen voor persoonlijk advies.

Dennis stapte vijf jaar geleden in de zaak. Een van de eerste dingen die hij deed was de energierekening onder de loep nemen. Voorheen werd er nooit echt naar de energiekosten gekeken. 

Dennis liet experts van Essent langskomen voor een grondig onderzoek op de werkvloer: de EnergieFitScan. Daaruit volgde een rapport met het energieverbruik en duidelijke inzichten en tips om te besparen.

Type bedrijf: meubelwinkel
Branche: detailhandel
Oppervlakte pand: 2.500 m2 (alleen de showroom)
Grootste energiebesparende investering: ledverlichting voor € 40.000
Besparing per jaar: € 8.000

 

“De EnergieFitScan van Essent was voor mij echt een eyeopener. Laat ook je pand eens checken, dan weet je al snel welke energiemaatregelen nuttig zijn voor jou.”

 

Energie besparen in je winkel

Dit zijn de beste besparingen voor Dennis Voorbrood

Grote kans dat deze maatregelen ook voor jouw winkel interessant zijn.

1. Met ledverlichting bespaar je in een winkel veel energie

Voor veel winkels is verlichting een grote kostenpost. Ook voor de winkel van Dennis bleek dit zo te zijn. De showroom van bijna 2.500 m2 verbruikt jaarlijks 86.000 kWh stroom. Hij besloot daarom alle lampen te vervangen door ledverlichting. Een investering van € 40.000.

Of deze investering een moeilijke beslissing was? “Helemaal niet. Ik vertrouwde volledig op de berekeningen van Essent. “Essent heeft zelfs de partij voorgesteld die de verlichting heeft vervangen. Dat is perfect gedaan,” vertelt Dennis. “We zien nu dat we € 8.000 per jaar aan energie besparen. De investering verdienen we dus al in 5 jaar terug.

Image: ledverlichting

“De keuze voor ledverlichting was simpel, Essent had alle berekeningen gemaakt en de partijen voorgesteld. Daarin werd ik echt ontzorgd."

Verwarming isoleren

2. Van het gas af

“In het rapport zagen we ook een hoog gasverbruik in het magazijn”, vertelt Dennis verder. “De vier cv-ketels in het pand waren al oud en sowieso aan vervanging toe. We hebben toen besloten om helemaal over te gaan op elektrische verwarming.”

Ook liet hij de leidingen bij de cv-ketels isoleren. “Ik had hier nog nooit eerder van gehoord. Er zit nu isolerend materiaal om de leidingen heen, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden.” 

Dankzij deze investeringen bespaart Dennis in zijn winkel ongeveer 1.000 kuub gas op jaarbasis. Dat is ongeveer de hoeveelheid gas die een persoon gemiddeld per jaar verbruikt.

3. In de toekomst nog zonnepanelen op het magazijn

Dennis heeft nog een grote wens: zonnepanelen op het dak van zijn magazijn. 

“Niet op het dak van de winkel, want we hebben verhuisplannen. In de winkel hebben we alleen de maatregelen genomen die we binnen 5 jaar konden terugverdienen. Voor onze nieuwe locatie is duurzaamheid en energiebesparing natuurlijk wel een belangrijk criterium.”

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen

De cijfers in je mailbox!

Een goede business case baseer je op cijfers. Benieuwd die van Dennis? Dan sturen we die gewoon naar je toe! Je krijgt een overzicht van alle bespaarkansen, inclusief de kosten en de opbrengsten. 

Je ontvangt 2 mailtjes na je aanmelding.

 

Of vraag zelf een EnergieFitScan aan

Een persoonlijke berekening is nog duidelijker. 

Bel ons via 073 - 850 1384 voor een intakegesprek en ontdek hoeveel jij kunt besparen in je bedrijf.