Asbest verwijderen? 
Zonnepanelen ervoor terug!

Asbest saneren te duur?

Bent u eigenaar van een asbestdak in Nederland? Het dak asbestvrij maken en vervangen is een flinke investering. Met DakVrienden ondersteunen wij bedrijven met het opruimen en vervangen van minimaal 4.000 m² dak.

Voor elke vierkante meter zonnepanelen die wij kunnen plaatsen, vervangen we een vierkante meter asbestdak door een vierkante meter schoon dak.

Als tegenprestatie verleent u het opstalrecht van uw dak(en) aan Essent voor het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee zal Essent groene energie gaan opwekken gedurende 20 jaar. Na 20 jaar dragen wij de zonnepanelen kosteloos aan u over en vervalt het opstalrecht.

DakVrienden

Daarom kiezen voor DakVrienden

 • Samen lossen wij uw asbestprobleem op.
 • Na 20 jaar kunt u de zonnepanelen overnemen.
 • Lopende garanties worden dan ook overgedragen.
 • Een belangrijke bijdrage leveren aan de opwekmogelijkheden van groene energie in Nederland.

Hoe word ik een DakVriend?

U kunt zich via het formulier op deze pagina aanmelden. Wij doen dan een ‘dakscan’. Op basis van luchtfoto’s bekijken wij de kenmerken van uw dak. Daarna nemen we contact met u op.

Is uw dak geschikt, dan komen we uw dak bekijken. Tijdens dit bezoek inventariseren we samen of we aan de slag kunnen gaan. De werkzaamheden worden uitgevoerd door deskundige en gecertificeerde partners.

Komt mijn dak in aanmerking?

Benieuwd of we u kunnen ondersteunen met het verwijderen van asbest?
Helaas kunnen we niet iedereen met een asbestdak helpen. Onderstaande checklist geeft u alvast een idee of we uw daken mee kunnen nemen in de selectie.

 • Ik wil van mijn asbest af;
 • Ik heb minimaal 4.000 m2 dak (oost, west of zuid oriëntering);
 • De constructie onder mijn dak is stevig genoeg om zonnepanelen te dragen;
 • Het dak bevindt zich niet in gebied met netschaarste. Deze informatie staat op de site van mijn netbeheerder;
 • Ik verleen voor 20 jaar het opstalrecht van mijn dak onder de zonnepanelen aan Essent;
 • Ik ben ondernemer voor de btw;
 • Mijn dakoppervlak is kleiner dan 4.000 m2. Ik wil wel meedoen aan de energietransitie en in aanmerking komen voor een alternatief voorstel van DakVrienden.
 

Benieuwd naar de ervaringen van manegehouder Lei?

Veelgestelde vragen over DakVrienden

Essent wil voor iedereen de nummer één in nieuwe energie zijn. Daarvoor richten we ons op het leveren van elektriciteit, gas en energiegerelateerde producten en diensten, zoals zonnepanelen en isolatie, voor thuis, het (boeren)bedrijf en de sportaccommodatie. 

Daarnaast zien we dat veel boerenbedrijven nog een asbestdak hebben. Deze sector is goed voor zo'n 80% van de asbestdaken en bovendien zijn de daken groot. Het saneren en vervangen van daken is een grote investering, waar u geen rendement uithaalt. Tegelijk zoekt Essent naar ruimte om groene energie op te wekken. Juist vanwege de grootte zijn de daken in de agrarische sector voor ons interessant. En zo helpen we elkaar een handje.

Gedurende 20 jaar is Essent eigenaar van de zonnepanelen en installatie via een opstalrecht-constructie. Na 20 jaar komt het  opstalrecht te vervallen, en komen de zonnepanelen automatisch toe aan de (grond)eigenaar. Essent draagt zodoende een goed-functionerende installatie over inclusief lopende garanties.

Wij doen er alles aan om de impact op uw bedrijfsvoering te minimaliseren. Natuurlijk gaat tijdens het saneren het dak eraf. Dit plannen we gezamenlijk in, waarin we voor, tijdens, en na de werkzaamheden rekening houden met uw bedrijfsspecifieke eisen.

Nee, dat hoeft niet. Maar u bent natuurlijk welkom! Voor elke ondernemer hebben wij een scherp aanbod voor gas en stroom. Vraag makkelijk online uw offerte aan om uw voordeel zelf te zien. 

Offerte voor gas en stroom aanvragen

Of uw dak geschikt is, hangt af van onder meer het oppervlak, de ligging en technische details. Onze adviseurs beoordelen uw dak via satellietbeelden en op locatie. 

Ja, dit is mogelijk. Aangezien ieder dak anders is, stemmen we dit graag met u af. Wilt u bijvoorbeeld een ander type dak dan wij standaard aanbieden, dan betaalt u zelf het verschil in kosten.

Nee, de opgewekte groene stroom komt toe aan Essent. Na 20 jaar komt het opstalrecht te vervallen en komen de zonnepanelen en de bijbehorende netaansluiting toe aan de (grond)eigenaar. Vanaf die datum is de opgewekte groene stroom van u. Als u interesse heeft in zonnepanelen voor uw eigen gebruik, dan kunnen we u daar zeker bij helpen. Onze adviseurs begeleiden u in het hele proces, van advisering tot de installatie en het onderhoud.

Meer over zonnepanelen via Essent

Natuurlijk, bij Essent krijgt u standaard groene stroom. Wilt u een extra duurzame oplossing? Ook dat kan! Kies voor 100% Nederlandse WindStroom en voor duurzaam gas. Thuis én op de zaak.

Kies DubbelGroen voor thuis ›

Kies DubbelGroen voor uw kleinzakelijke aansluiting ›

Kies extra groen voor uw grootzakelijke aansluiting ›