Bespaartips voor de horeca

Als horeca-ondernemer let u graag op uw energieverbruik en -rekening. Met een paar eenvoudig uit te voeren tips op het gebied van verlichting, verwarming, koeling en keukenapparatuur kunt u flink besparen.

  • Een goede verlichting in uw bar, restaurant of hotel bepaalt voor een groot deel de sfeer. Uw energieverbruik hangt daarbij vooral af van het type lamp dat u gebruikt. Lees onze tips voor een forse verlaging van uw energiekosten.

    Bespaartips

    • Vervang gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen of LED-verlichting. Let op: spaarlampen zijn niet dimbaar en daarom niet overal inzetbaar.
    • Vervang ouderwetse TL-verlichting door moderne TL-buizen. U bespaart 40% en het verdient zich binnen een jaar terug.
    • Breng bij een TL-bak een reflector aan. U verdubbelt de lichtopbrengst en heeft nog maar de helft van het aantal TL-buizen nodig.
    • Maak eens per jaar de verlichtingsarmaturen en lichtsensoren schoon.
    • Zet een tijdschakelaar en/of schemerschakelaar op uw etalage- en buitenverlichting.
    • Plaats bewegingsmelders in ruimten waar minder verlichting nodig is, zoals de kantine, het magazijn en de toiletten.

    Voorbeeld 

    De verlichtingskosten van een restaurant met een oppervlakte van 300 m² zijn €4.000. Ruim €2000 is voor de basisverlichting van de keuken en de opslagruimte. De eigenaar vervangt de oude TL-buizen door hoogfrequente verlichting en bespaart hiermee €500 per jaar.

  • In een horecagelegenheid verwacht de klant gezelligheid. Een prettige temperatuur is daarbij noodzakelijk. Maar, de verwarming is een serieuze energieverbruiker. Onnodige kosten vermijdt u met de volgende bespaartips van Essent.

    Bespaartips

    • Draai de radiatoren dicht in ruimten waar u geen verwarming nodig heeft (let wel op bevriezingsgevaar) en zet de thermostaat een uur voor vertrek laag.
    • Isoleer de cv-leidingen in onverwarmde ruimten. En maak spleten en kieren dicht met deurrubbers, PUR-schuim of kit. Tegen geringe kosten kunt u flink besparen.
    • Zorg ervoor dat radiatoren hun warmte goed kunnen afgeven, dus dat er geen kasten of andere grote voorwerpen voor staan of gordijnen voor hangen.
    • Plaats radiatorfolie of een warmteschild tussen radiator en buitenmuur. Zo voorkomt u warmteverlies via straling door de muren.
    • Ventilatie veroorzaakt warmteverlies. Voorkom dat u tegelijkertijd verwarmt en koelt. Door warmteterugwinning toe te passen, kunt u meer dan 50% besparen.
    • Is uw CV-ketel ouder dan 12 jaar, overweeg dan vervanging door een HR-ketel. Vraag advies aan de Essent-installateur.

    Voorbeeld 

    De verwarmingskosten van een grand-café van 400 m² zijn €8.000 per jaar. Vervanging van de oude CV-installatie door een HR-ketel levert een besparing op van €1.500 per jaar. Als bij vervanging een combiketel wordt geplaatst, zodat ook de elektrische boiler kan vervallen, loopt de besparing op tot ruim €2.000.

  • Als veel producten gekoeld moeten worden, kan uw energierekening flink oplopen. Door gericht aandacht en zorg te besteden aan uw apparatuur, beperkt u het verbruik en de kosten.

    Bespaartips

    • Isoleer de koudeleidingen en vervang deurrubbers tijdig: controleer regelmatig of ze nog goed zijn.
    • Dek koel- en vriesmeubelen tijdens sluitingsuren af. U bespaart hiermee 20 tot 50%.
    • Let op bij het beladen van uw koelmeubelen. Stapel niet tot boven de laadlijn. Dit verstoort de luchtstroom voor koeling en is slecht voor de houdbaarheid van uw producten.
    • Ontdooi koelkasten en diepvriezers als er ijs op zit en reinig de lamellen van de condensor voor een goede warmteafvoer. IJsafzetting leidt tot extra verbruik. Een schone condensor scheelt 15% in energie.
    • Let bij aanschaf van koel- en vriesapparatuur op het energielabel en koop een zuinig apparaat. Het verschil kan oplopen tot 40%.

    Voorbeeld

    De koelvitrine in een snackbar verbruikt 15.000 kWh per jaar. Door de roosters schoon te houden, de ijsafzetting regelmatig te verwijderen en te zorgen dat de vitrine op de juiste manier gevuld is, bespaart de eigenaar 20% op de energiekosten. Dat is 3.000 kWh, ofwel €350 per jaar.

  • In de horeca neemt de keuken vaak een centrale plaats in. Keukenapparaten zijn grote energieverbruikers. Maar, er zijn veel mogelijkheden om de kosten te drukken. Zo kan koken op gas wel 80% goedkoper zijn. Essent geeft u meer handige tips.

    Bespaartips

    • Zet niet alle elektrische apparaten tegelijk aan. Zo voorkomt u dat u een te hoge vermogensvergoeding betaalt.
    • Dek warmhoudplaten en au-bain-maries af. U bespaart daarmee 20% energie.
    • Sluit indien mogelijk de vaatwasser aan op het warm watercircuit. Door te vullen met warm water bespaart u 15%.
    • Zet gaspitten uit wanneer dat kan. U bespaart honderden m³ aardgas dan wanneer u alle pitten zou laten branden.
    • Let bij aanschaf van apparatuur op het energieverbruik. Kies bijvoorbeeld een friteuse in HR-uitvoering en u bespaart 20%. Een combi-steamer in plaats van een druksteamer scheelt 10 tot 20% in energieverbruik.

    Voorbeeld 

    Als vier pitten twee uur per dag onnodig aan staan, bespaart u 1200 m³ per jaar ofwel €500 als u ze uitzet. Het jaarlijkse gasverbruik van de aansteekbrander is namelijk 200 m³ per jaar. En het verbruik van de overige pitten is per pit per uur 0,5 m³.