Bespaartips energie voor de horeca

Tips om energie te besparen in je horecabedrijf

Sfeerverlichting, dampende borden vol lekkers, een ijskoud drankje of juist een heerlijk warme plek om te schuilen tegen de kou. Als horeca-ondernemer verbruik je veel energie. Je kunt er op simpele manieren veel op besparen, met deze bespaartips. 

Besparen op verlichting in je horecazaak

  • Bespaar 80% door lampen te vervangen door led-verlichting
  • Oude TL-buizen vervangen verdient zich binnen een jaar terug
  • Halveer het aantal TL-buizen met een reflector bij de TL-bak
  • Zet een tijdschakelaar of schemerschakelaar op je buitenverlichting 
  • Installeer een bewegingsmelder in bijvoorbeeld de toiletten en het magazijn

Rekenvoorbeeld

In een restaurant kost de basisverlichting voor de keuken en opslagruimte ruim 2.000 euro per jaar. De eigenaar vervangt de oude TL-buizen door hoogfrequente verlichting en bespaart hiermee 500 euro per jaar.

LED-verlichting
EnergieFitScan

EnergieFitScan t.w.v. 500 euro

Ontdek hoe je energie kunt besparen. De EnergieFitScan is een kosteloos en vrijblijvend advies speciaal voor jouw horecazaak. Je adviseur vertelt je graag meer.


Meer over de EnergieFitScan

Essent Zakelijk app

Besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaar je flink op je energierekening. Interesse? Essent berekent je voordeel voor je en begeleidt je in het hele proces. Van advies tot aankoop. 


Meer over zonnepanelen

Energie besparen in de keuken

Keukens in de horeca hebben veel energie nodig. Besparen is gelukkig simpel. Bijvoorbeeld door pitten meteen uit te zetten. Als vier pitten twee uur per dag onnodig aan staan, bespaar je 1.200 m³ per jaar als je ze uitzet. Dat is 500 euro. Een aansteekbrander verbruikt per jaar namelijk 200 m³ gas per jaar en de overige pitten 0,5 m³ per pit per uur.

20%

door afdekken van warmhoudplaten en au-bain-maries

15%

door de vaatwasser aan te sluiten op het warmwatercircuit

20%

door energiezuinige apparaten te kiezen, zoals een combi-steamer

100

door gaspitten meteen uit te zetten bespaar je honderden m³ aardgas

 

Tips om te besparen op koeling in de horeca

Goed onderhoud is de sleutel. Vervang deurrubbers op tijd, stapel producten niet boven de laadlijn en ontdooi koelingen als er ijs ontstaat. Een schone condensor scheelt 15% in energie. Ook het afdekken van koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden levert een besparing van 20 tot 50% op. 

Een kleine investering met groot resultaat is het isoleren van koudeleidingen. En kies voor energiezuinige apparaten als je nieuwe koopt. Het verschil kan oplopen tot 40%.

Rekenvoorbeeld

In een snackbar verbruikt de koelvitrine 15.000 kWh per jaar. Door de roosters schoon te houden, ijs weg te halen en de vitrine op de juiste manier te vullen, bespaart de eigenaar 20% op de energiekosten. Dat is 350 euro per jaar.

 

Bespaartips voor de verwarming in je horecazaak

  • Zet de verwarming een uur voor vertrek laag en gebruik alleen verwarming in ruimtes waar het nodig is. 
  • Houd radiatoren vrij, dus zet meubels een eindje van de radiator vandaan en hang er geen zware gordijnen voor.
  • Plaats radiatorfolie of een warmteschild tussen de radiator en buitenmuur.
  • Isoleer de cv-leidingen in koele ruimtes en dicht kieren en spleten.
  • Met warmteterugwinning kun je ruim 50% besparen. 
  • Is je CV-ketel ouder dan 12 jaar, overweeg dan vervanging door een HR-ketel. Onze installateurs geven je hier advies over.

Stroom en gas à la carte

Wees niet zuinig met je gastvrijheid, maar wel met je energie. Ook voor horecabedrijven hebben wij een contract dat past bij jouw wensen.
Vast of flexibel en als je wilt extra duurzaam. Wij regelen het. Zo kun jij je energie in je gasten steken.

Pedro bespaart op zijn energiekosten

Ondernemer Pedro Hofmans had zelf geen tijd om zijn besparing uit te rekenen, dus hij is blij dat Essent dat voor hem deed. En dat ze daarna alles voor hem regelden.