Bespaartip_isolatie

Tips voor meer comfort én een lagere energierekening

Beslagen ramen worden veroorzaakt door vocht in huis. De condens op het raam slaat neer op de kozijnen met rotte plekken als gevolg. Teveel vocht in huis is slecht voor uw gezondheid én slecht voor uw portemonnee. Het verwarmen van een vochtig huis kost namelijk veel energie. Een droog huis is veel sneller warm. Daarnaast kan vocht in huis ook uw woning en meubels aantasten. 

Er zijn meerdere manieren om condens aan te pakken. Gaat het om condens in bijvoorbeeld de keuken of badkamer, dan kunt u volstaan met het goed ventileren van die ruimte, bijvoorbeeld na het douchen of na het koken. Omdat een raampje open zetten meestal niet voldoende is biedt Essent diverse oplossingen voor een gezond en comfortabel leefklimaat in huis. 

Isoleren = vochtproblemen voorkomen
De oorzaak van condens in andere ruimtes kan verholpen worden door goede isolatie. Veel huizen zijn niet volgens de huidige richtlijnen geïsoleerd. De meeste woningen van voor 1980 zijn niet energiezuinig gebouwd en niet of slecht geïsoleerd omdat hier toen pas regelgeving voor werd ingevoerd. 

Bijvoorbeeld door vloerisolatie. De isolatie van vloeren houdt kou en vocht vanuit de kruipruimte tegen. Dat zorgt voor een warmere ondergrond en een aangenamer klimaat in de huiskamer en keuken. Ook belangrijk: u kunt al snel tot enkele honderden euro’s per jaar op uw energiekosten besparen. Vloerisolatie is geschikt voor woningen met een kruipruimte van minimaal vijftig centimeter hoog. 

Ook kieren onder deuren, bij ramen en tussen vloer en plinten kunnen heel wat warmteverlies veroorzaken. Vooral in oudere woningen is dit een veelvoorkomend probleem. U kunt dit eenvoudig zelf oplossen met tochtstrips. Het zal u flink wat energie besparen. 

Als u veel last heeft van beslagen ramen zonder dat er een duidelijke vochtbron is, dan is het laten plaatsen van dubbel glas een optie. Dit glas isoleert veel beter. Daardoor blijft het warmer en wordt condensatie voorkomen. 

Ook spouwmuurisolatie voorkomt problemen door vocht in huis. Door het toepassen van spouwmuurisolatie stijgt de temperatuur aan de binnenkant de muur. Net als bij dubbel glas zal de lucht minder snel condenseren waarmee vocht in huis en schimmelvorming worden voorkomen. Bij nieuwbouwwoningen wordt de isolatie tijdens de bouw aangebracht maar bij oudere huizen is dat vaak niet het geval. In huizen zonder spouwmuurisolatie gaat zo’n dertig procent van de warmte verloren. Met spouwmuurisolatie kunt u dus honderden euro’s op uw energienota besparen. En u profiteert het hele jaar door van een comfortabel huis. Uw slaap- of huiskamer is in de winter aangenaam warm en op tropische dagen lekker koel. 

Een andere grote bron van warmteverlies is het dak. Bij niet geïsoleerde daken gaat, net als bij spouwmuren, dertig procent van de warmte verloren. Dakisolatie zorgt voor meer comfort en u bespaart honderden euro’s op uw energienota.

Subsidie op isolatie
Veel gemeentes en provincies stellen subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen zoals woningisolatie. Vraag de isolatieadviseur naar de mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Of kijk op Energiesubsidiewijzer.nl en ontdek de subsidiemogelijkheden in uw woonplaats.