Hoe blijft u koel zonder een airconditioning?

Alternatieve manieren om koel te blijven (én geld te besparen) zonder airco

Een airco is niet de enige manier om in huis een comfortabele temperatuur te realiseren. Onderstaande tips helpen u om uw huis én uzelf koel te houden zonder de hoge kosten van een airco.

BespaarTip 1: Houd om te beginnen uw lichaam koel
Een groot glas koud water drinken is een goedkope en makkelijke manier om koel te blijven. U koelt uw lichaam van binnen uit af. Pas ook uw kleding aan. Draag kleding die los zit en kies losgeweven natuurlijke stoffen zoals katoen, zijde en linnen in plaats van polyester, viscose of andere kunstmatige vezels. Douche liever kort, met lauw water (dus niet koud) en wat vaker, dan lang en te warm.

BespaarTip 2: Overdag alles potdicht, ‘s avonds alles wagenwijd open
Houd overdag ramen en deuren gesloten, laat jaloezieën en zonwering zakken en doe de gordijnen dicht. Als het ’s avonds weer wat koeler is zet u alles zo ver mogelijk open. Alle binnen- en buitendeuren, ramen en ook de gordijnen. Slaap met de gordijnen open en denk ook aan het openzetten van de vlieringtrap en de klapraampjes boven deuren.

BespaarTip 3: Gebruik een ventilator
Een ventilator is veel goedkoper in aanschaf en in stroomverbruik dan een airco (50 à 80 watt per uur, een airco verbruikt meer dan 1.000 watt per uur). Een goed geplaatste ventilator doet de gevoelstemperatuur een heel stuk dalen en biedt veel verkoeling voor weinig geld.

BespaarTip 4: Gebruik geen apparaten die warmte afgeven
Zet op hete dagen apparaten uit die u niet gebruikt. Laat ze niet op stand-by staan, maar haal de stekker uit het stopcontact. Zet ook de cv-ketel uit en doof waakvlammen.

Doe lampen en computers uit. Een desktop computer verbruikt meer energie en wekt daardoor meer warmte op dan een tablet of laptop. Ook de televisie geeft veel warmte af, net als adapters.

Hang de was op in plaats van de droger te gebruiken en zet de (vaat)wasmachine pas ’s avonds laat aan. Ook strijken en stofzuigen kunt u het beste zo lang mogelijk uitstellen.

Laat het fornuis en de oven uit en gebruik ook de afzuigkap zo weinig mogelijk, want deze zuigt de koele lucht uit huis en haalt warme lucht naar binnen. Kies dus liever voor koude gerechten of kook lekker buiten.

BespaarTip 5: Isoleer uw huis
Een huis met goed geïsoleerde muren, vloeren en dak zal bij warme temperaturen de hitte buiten houden en voelt het hele jaar aangenaam aan. In de zomer heerlijk koel en in de winter lekker warm, terwijl u tot wel 30% op uw stookkosten kunt besparen. Benieuwd hoe u van uw huis een nog fijnere plek kunt maken? Lees meer over Comfort+ oplossingen van Essent