Feit of Fabel

Feit of fabel?

‘Een apparaat dat niet aan staat, verbruikt geen energie. Ongeacht of de stekker in het stopcontact zit’

Fabel. Veel apparaten verbruiken stroom als ze niet gebruikt worden, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Dit zogenoemde sluipverbruik kan aardig in de papieren lopen, met name bij oudere apparatuur.

Er zijn dus behoorlijk wat apparaten in huis die ongemerkt toch de nodige energie gebruiken. De tv ligt behoorlijk voor de hand maar wat dacht je van wekkers, de magnetron, het koffiezetapparaat, de stereo-installatie en het modem voor internet? Ook decoders van de televisie, luchtverfrissers en -bevochtigers en subwoofers van audioapparatuur staan bekend als grote sluipverbruikers. En vergeet ook je opladers niet. Ook als er niets op aangesloten is blijven ze stroom consumeren.

Kosten top 5 sluipverbruikers

ApparaatKosten
1

Computer met randapparatuur

1,90 euro per 3 weken (33 euro per jaar)

2

Tv plus video- of dvd-speler

87 cent per 3 weken (15 euro per jaar)

3

Koffiezetapparaat

35 cent (6 euro per jaar)

4

Tuner, versterker en cd-speler

35 cent (6 euro per jaar)

5

(Combi) magnetron

23 cent (4 euro per jaar)

De koelkast is niet echt een sluipverbruiker, tenzij u deze leeg hebt gemaakt vanwege vakantie. Een gemiddelde koelkast kost 50 - 100 euro per jaar aan stroom. Zet u hem 3 weken uit dan bespaart u circa 3 - 6 euro.

Het is dus verstandig om, zeker als u op vakantie gaat, de stekkers van apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact te halen. Bijkomend voordeel als u de stekkers eruit trekt: u verkleint de kans op bliksemschade en brand door kortsluiting.