Mijn meter

Er bestaan verschillende soorten meters. De traditionele enkele of dubbele meter en de slimme meter. De slimme meter is een digitale meter, die het stroom- en gasverbruik in uw woning meet en de meterstanden automatisch doorgeeft. Uw netbeheerder installeert en onderhoudt de meters.

Vraag en antwoord

De netbeheerder is de eigenaar van de slimme meter en kan het uitlezen aan- en uitzetten. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder.

Hoe u de meterstanden afleest, hangt af van welke meter u heeft:

Slimme meter
Uw standen worden automatisch uitgelezen, tenzij u aangeeft dat niet te willen. Dit is een voorbeeld van een slimme meter:

Slimme meter

Om de standen zelf uit te lezen drukt u op de blauwe knop. U noteert 4 verschillende standen. 

Handleiding slimme meter
Heeft u een andere slimme meter dan u op de foto ziet? Op onsenergie.net vindt u handleidingen van alle slimme meters (zie 'Waar kan ik een handleiding vinden van mijn slimme meter?').

Meer informatie over slimme meters

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk
Dit is een voorbeeld van een elektriciteitsmeter met 1 analoog telwerk:

Elektriciteitsmeter 1 telwerk

Geef alleen de cijfers voor de komma door.

Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken
Dit zijn voorbeelden van een elektriciteitsmeter met 2 analoge telwerken:

Elektriciteitsmeter 2 telwerken

De verschillende telwerken worden aangegeven met een I of II. 

Hoeft u maar 1 stand door te geven? Geef dan de stand door van het telwerk dat oploopt.

Elektriciteitsmeter met digitale telwerken
Dit is een voorbeeld van een elektriciteitsmeter met digitale telwerken:

Elektronische telwerken

Deze meter geeft maximaal 4 standen aan. De standen op telwerk I (T1) en II (T2) geven uw verbruik aan, de standen op telwerk III en IV (T3 en T4) zijn voor uw teruglevering. U hoeft alleen de standen door te geven die we aan u vragen.

Er zijn 3 verschillende meters:

  • Een meter met alle meterstanden op 1 display
  • Een meter waar alle standen automatisch één voor één op het display worden getoond
  • Een meter waar 1 stand op het display wordt getoond. Met de knop op de meter roept u de verschillende standen op.

Gasmeter
Let op: Een gasmeter en een watermeter geven allebei de standen aan in m3. Een vergissing is daarom makkelijk gemaakt. Zo houdt u ze uit elkaar:

  • De gasmeter is rechthoekig. De watermeter is meestal rond. 
  • De gasmeter is een stuk groter dan de watermeter. 
  • Op de watermeter zit vaak een klepje als bescherming. 
  • De gasmeter bevindt zich op knie-/scheenhoogte in de meterkast. De watermeter vindt u in een meterput bij de voordeur óf laag bij de vloer in de meterkast.

Gasmeter vs watermeter

Geef alleen de cijfers vóór de komma of punt door.

Op de omvormer ziet u hoeveel stroom u opwekt, op de slimme meter hoeveel stroom u teruglevert. Het verschil tussen beide standen is de hoeveelheid stroom die u zelf hebt verbruikt. 

De stroom die u opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, verbruikt u namelijk als eerste in uw eigen huis. Soms wekt u meer stroom op dan u verbruikt. De overtollige stroom levert u via de meter terug aan het openbare elektriciteitsnet.

Een slimme meter is een digitale energiemeter die uw stroom- en gasverbruik meet. Het verschil met andere meters is dat uw meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden. De standen worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. Wij gebruiken deze standen bijvoorbeeld voor uw jaarrekening en om u inzicht te geven in uw energieverbruik.

Wanneer krijg ik een slimme meter? 

Hoe zet ik het automatisch uitlezen van mijn slimme meter aan of uit? 

Meer informatie over slimme meters

Alle huishoudens in Nederland krijgen een slimme meter. U hoort van uw netbeheerder wanneer er een slimme meter wordt geïnstalleerd. Op de website van uw netbeheerder ziet u wanneer dat ongeveer is.

Wie is mijn netbeheerder? 

Wat is een slimme meter?

Meer informatie over slimme meters 

Met het Verbruiksoverzicht vergelijkt u uw huidige verbruik met voorgaande jaren én met het landelijk gemiddelde.


De berekening van de kosten is gewijzigd
Voorheen zag u in uw Verbruiksoverzicht een berekening met de gemiddelde kosten. Omdat we u graag een overzicht geven van uw werkelijke persoonlijke kosten, hebben wij onze berekening aangepast. Het voordeel is dat deze berekening nu beter aansluit bij uw jaarrekening. Houd er rekening mee dat de kosten in dit overzicht voorlopig hoger kunnen zijn dan in uw vorige overzichten.

De kosten die worden weergegeven op het Verbruiksoverzicht zijn uw werkelijke kosten van de afgelopen maand en zijn niet gelijk aan uw termijnbedrag.

Deze werkelijke kosten bestaan uit:

• uw persoonlijk tarieven

• toeslagen van de belastingdienst

• vermindering energiebelasting (stroom)

• vaste leveringskosten

• netbeheerkosten

Verbruiksoverzicht ontvangen
Wanneer u een slimme meter heeft, ontvangt u elke maand een Verbruiksoverzicht per e-mail of per post als uw e-mailadres bij ons niet bekend is. Heeft u net een (nieuwe) slimme meter gekregen, dan ontvangt u uw eerste overzicht ongeveer 2 maanden nadat de meter is geactiveerd. Wilt u geen Verbruiksoverzicht meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Loopt uw meter en is uw display leesbaar, maar denkt u dat de meterstand niet klopt? Neem contact op met onze klantenservice, dan kijken we met u mee.

Staat de teller stil of is het display niet leesbaar? Neem dan contact op met uw netbeheerder via het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.