Klantenservice
Meterstanden

Meterstanden doorgeven

Je ontvangt van ons automatisch een verzoek om je meterstanden door te geven. We vragen je standen voor je jaarrekening, als je verhuist, opzegt en als je een nieuwe klant bent van Essent.
Heb je een slimme meter? Dan worden je standen automatisch uitgelezen en hoef je niets te doen.

 

Weet je niet zeker welke meter je hebt? Bekijk hier wat voor soort meters er zijn

Vraag en antwoord

We laten het weten als we je meterstanden nodig hebben. Bijvoorbeeld voor je jaarrekening, verhuizing of als je een nieuwe klant bent.

  • Heb je een mail ontvangen? Gebruik de link in de e-mail voor het doorgeven van je meterstanden.
  • Heb je een meterstandenkaart ontvangen? Geef je meterstanden dan online aan ons door. Je kunt je meterstandenkaart ook invullen en per post aan ons terugsturen.

Hoe je de meterstanden afleest, hangt af van welke meter je hebt. Weet je niet zeker welke meter je hebt? Bekijk wat voor soort meters er zijn.

Op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken, dan zie je dat op de omvormer. Deze stroom wordt eerst gebruikt voor apparaten die op dat moment in gebruik zijn. De opgewekte stroom die dan nog over is lever je terug aan het elektriciteitsnet en zie je op je slimme meter. 

Het is dus in je voordeel om apparaten overdag te gebruiken als de zon schijnt.

Wil je meer weten over omvormers en optimizers? Check dan onze duidelijke uitleg.

Kloppen de tarieven of meterstanden op je jaar- of eindrekening niet? Dat is vervelend. Neem contact met ons op, dan controleren we samen je jaar- of eindrekening. Wijzig tot die tijd niet zelf je tarief.

Dat klinkt inderdaad tegenstrijdig. Maar als het ons 7 dagen achter elkaar niet lukt om via je slimme meter je meterstanden uit te lezen, dan vragen we je zelf je meterstanden door te geven.

Dit zijn veelvoorkomende oorzaken: 

Wij vragen je om je meterstanden door te geven als:

Dan berekenen wij je verbruik. Dat is jammer, want hierdoor is het bedrag op je jaar- of eindrekening misschien te hoog of te laag. Je nieuwe termijnbedrag sluit dan niet meer aan bij je werkelijke verbruik. Dit kan ook weer gevolgen hebben voor je volgende jaarrekening of eindrekening. Het is dus belangrijk om je meterstanden op tijd aan ons door te geven.

Ben je niet thuis als we om je meterstanden vragen, geef ze dan zo snel mogelijk na thuiskomst door.

Helemaal niets. Zodra je nieuwe meterstanden aan ons doorgeeft, passen we de meterstanden in je account aan. Voor de berekening van je jaar- of eindrekening gebruiken we de juiste meterstanden.

De stroom die je opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, verbruik je als eerste in je eigen huis. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnet. Dat noemen we terugleveren.

Wil je stroom terugleveren? We leggen je graag uit hoe dat werkt.
Bekijk de stappen voor het aanmelden voor teruglevering

Heb je per ongeluk de verkeerde meterstanden ingevuld of kreeg je een foutmelding bij het doorgeven van je meterstanden? Neem contact met ons op. Dan helpen we je verder.

Het opnamekenmerk is een 9-cijferig nummer op de meterstandenkaart. Die heb je per post van ons ontvangen. Het nummer heb je nodig om je meterstanden online door te geven.

Mijn meterstanden doorgeven

Neem voor het stopzetten van je herinneringen contact met ons. Zorgen wij dat het stopgezet wordt.