Energierapport
Zo zit het

Het energierapport uitgelegd

Het maandelijkse verbruiksoverzicht heet nu Energierapport. Je ontvangt het rapport als je een slimme meter hebt. Het geeft je inzicht in je werkelijke verbruik en wat dat kost. Je ontvangt het Energierapport elke maand in je e-mail of op de deurmat. Krijg je het rapport per post, maar wil je deze liever digitaal ontvangen? Dat kan. Geef je e-mailadres door in je persoonlijke account en het is geregeld. Op deze pagina vind je meer informatie over het Energierapport. 

Vaste kosten en verbruikskosten. Zo zit het

De kosten voor energie bestaan uit twee delen. De vaste kosten en je verbruikskosten. De verbruikskosten zijn de kosten afhankelijk van je verbruik. Ze bestaan uit:

 • Persoonlijke tarieven 
 • Toeslagen van de belastingdienst 

De vaste kosten zijn elke maand hetzelfde, onafhankelijk van je verbruik. Ze bestaan uit: 

 • Vermindering energiebelasting (alleen voor stroom) 
 • Vaste leveringskosten 
 • Netbeheerkosten

We hebben de algemene informatie over de opbouw van je energierekening op een rijtje gezet. Meer over de vermindering energiebelasting lees je hier

Wil je weten hoe de opbouw van jouw persoonlijke kosten in elkaar zit? Bekijk dan het tarievenoverzicht, dat we versturen als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in Mijn Essent.

Jouw stroomverbruik

Dit zijn voorbeelden. Bekijk jouw verbruik in de e-mail met je Energierapport.

Jouw gasverbruik

Bespaartips

Elke maand geven we je een aantal bespaartips. Zo bespaar je energie én kosten.
Nog meer slimme bespaartips hebben we voor je verzameld.


Een zware vijverpomp slurpt tot wel € 400 per jaar. Dat kan anders.

Niet iedere vijver heeft dezelfde pomp nodig. Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1800 kWh per jaar (€ 400 euro). Kies daarom voor alternatieve manieren van filteren of wek zelf je stroom op. Een klein zonnepaneeltje bij je vijver is vaak al voldoende. En het is snel terugverdiend. Meer informatie over grote energieslurpers vind je op milieucentraal.nl.

Droog je was aan de lijn of met een goede wasdroger en verdien terug op je jaarrekening!

Voor een wasdroger geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Een duurdere warmtepompdroger met A++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. De waslijn blijft natuurlijk het goedkoopste en milieuvriendelijkste alternatief! Hangt je was binnen? Zorg dan altijd voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Meer tips voor je wasdroger vind je op milieucentraal.nl.

Plaats zonnepanelen en bespaar tot € 600 per jaar met stroom van eigen dak

Dit is het ideale moment om zonnepanelen te laten plaatsen. Zo ben je op tijd voor de zonnigste maanden van het jaar: april tot en met juli. Wij kunnen ze voor je installeren. Lees meer over de installatie en subsidies en doe de zonnepanelencheck op onze pagina over zonnepanelen.

Jouw historisch verbruik

Elke maand vind je bij je Energierapport de bijlage Jouw historisch verbruik. Daarin zie je precies hoeveel energie je de afgelopen maximaal 3 jaar elke maand hebt verbruikt. Heb je nog niet zo lang een slimme meter, of ben je nog niet zo lang klant bij ons, dan is je overzicht korter.

Staat er ‘niet beschikbaar’, dan is het ons in die periode helaas niet gelukt om je slimme meter uit te lezen.

Met deze gegevens kun je eenvoudig checken of jouw inspanningen om te besparen hebben geholpen. Of je krijgt inzicht in de gevolgen van veranderingen. Bijvoorbeeld in je gezinssamenstelling. Inzicht in je verbruik dus. Daar draait het om. 

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in de e-mail met je Energierapport.

Jouw historisch verbruik

Inzicht in je verbruik in Mijn Essent

Dagelijks inzicht in je energieverbruik.
Voorkom verrassingen achteraf.
Bewuster omgaan met je energie.

Mijn verbruik inzien

Vergelijking

Stroom: vergelijking met andere huishoudens

We zetten in je energierapport je stroomverbruik af tegen de samenstelling van huishoudens omdat die het beste te vergelijken zijn. Het aantal mensen op één adres heeft de meeste invloed op de gemiddelde hoeveelheid verbruikte stroom. Denk aan de verlichting in meerdere kamers, het aantal laptops of andere schermen aangesloten op het lichtnet of in de oplader.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020) 

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in de e-mail met je Energierapport.

Vergelijking stroom

Gas: vergelijking met andere woningtypes

Voor het vergelijken van je gasverbruik kijken we naar verschillende woningtypes. Zo verbruik je in een vrijstaande woning meer gas voor de verwarming dan in een appartement met links en rechts en boven en onder buren. Hoeveel mensen en hoe lang ze douchen en warm water gebruiken dat opgewarmd wordt door de ketel heeft minder invloed op het gemiddelde verbruik.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020) 

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in de e-mail met je Energierapport.

Vergelijking gas

Veelgestelde vragen over je energierapport en inzicht in verbruik

Je hebt je Energierapport of jaarrekening ontvangen en vraagt je af hoe het komt dat je meer energie hebt verbruikt. Dit zijn mogelijke verklaringen:

 • Het was kouder of warmer dan normaal.
 • De omstandigheden in je woning zijn veranderd, waardoor je meer energie hebt verbruikt. Bijvoorbeeld:
  - Nieuwe apparaten in huis. Een ligbad, airconditioning, waterbed, aquarium, jacuzzi of sauna vraagt extra energie.
  - Een verbouwing.
  - Je hebt oude apparaten in huis (meer dan 10 jaar oud).
  - De gezinssamenstelling is veranderd.
  - Een storing aan je cv-ketel.

Je verbruik kan dus anders zijn dan de vorige maand of vorig jaar, omdat er iets veranderd is in je huishouden.


Weet hoeveel energie je verbruikt

Wil je verrassingen voorkomen? Maak dan gebruik van de VerbruiksManager. Hiermee houd je grip op je verbruik en zie je heel eenvoudig of je verbruik nog in lijn ligt met je termijnbedrag. Is dat niet het geval, dan krijg je het advies om je termijnbedrag aan te passen. Zo is je jaarrekening nooit een verrassing. Ontdek het gemak van de VerbruiksManager.


Oude apparaten
Oude apparaten gebruiken vaak meer energie dan nieuwe modellen. Vervang ze dus op tijd. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten goed op het energielabel. Hoe zuiniger het apparaat, hoe lager je energieverbruik.

Energieadvies voor jouw huis
Met de online huisscan ontdek je binnen 5 minuten hoe je je huis energiezuiniger maakt. Of bekijk onze praktische bespaartips of lees ons advies voor verbeteringen aan jouw huis.


Als deze verklaringen niet van toepassing zijn op jouw situatie, neem dan contact met ons op. We controleren de meterstanden en kijken met je mee naar mogelijke andere oorzaken.

Doe de gratis online adviesscan en ontdek hoe je energie bespaart in je woning. Of bekijk onze praktische bespaartips of lees ons advies voor verbeteringen aan je huis.

Met de VerbruiksManager zie je precies hoeveel stroom en gas je verbruikt of hoeveel stroom je hebt teruggeleverd met je zonnepanelen. Zo weet je of je termijnbedrag nog bij je verbruik past. 

Heb je een slimme meter? Dan zie je in de VerbruiksManager automatisch je meterstanden en dus ook wat je verbruikt.  

Geen slimme meter? Voer dan regelmatig zelf je meterstanden in.

Ga direct naar de Verbruiksmanager of download de gratis app via de AppStore of Google Play

Ja, dat kan op 3 manieren: 

 1. Met de VerbruiksManager zie je aan de hand van je actuele meterstanden hoeveel stroom en gas je verbruikt.
  Download 'm gratis
 2. Heb je een slimme meter dan krijg je elke maand een Energierapport
 3. Ben je langer dan 1 jaar klant? Dan zie je je verbruik van vorig jaar op je jaarrekening.

Handige weetjes over je energieverbruik

Energierapport

Het energierapport is geen factuur

Je energierapport is geen factuur, het geeft inzicht in je werkelijke verbruik. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt, je termijnbedrag, is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Als we de jaarrekening opmaken, verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Ook checken we dan of je termijnbedrag nog aansluit bij je verbruik.

Badkuip

Je gasverbruik is een 'badkuip'

In de winter verbruik je meer gas dan in de zomer. Simpelweg vanwege de verwarming. Omdat we niet willen dat je kosten in de winter veel hoger zijn dan in de zomer, werken we met een vast termijnbedrag. Je betaalt het hele jaar hetzelfde bedrag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We verrekenen de kosten jaarlijks als we de jaarrekening opmaken. Wil je weten of je termijnbedrag nog aansluit bij je verbruik? Check het in de VerbruiksManager.

Online huisscan

Besparen met de online huisscan

Wil je aan de slag met energie besparen, maar weet je niet wat de mogelijkheden zijn in jouw woning? Doe dan de online huisscan. Je krijgt dan een persoonlijk energieadvies voor jouw woning. Met de gratis adviesscan zie je binnen een paar stappen hoe jouw huis energiezuiniger wordt. Én wat dat kost en oplevert!

Zonnepanelen en het energierapport

Als je zonnepanelen hebt dan zie je onder het kopje Jouw teruglevering hoeveel stroom je hebt teruggeleverd.

Op de omvormer zie je hoeveel stroom je zonnepanelen hebben opgewekt. Deze stroom wordt eerst gebruikt voor de apparaten die je op dat moment gebruikt. De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. Deze teruglevering is de stand die je op je slimme meter ziet

Met de ZonnepanelenCheck bereken je zelf wat zonnepanelen jou ongeveer opleveren. Buiten een goed gevoel natuurlijk.

Liever een persoonlijk gesprek?

Als je zonnepanelen koopt, moet je ze zelf even aanmelden op www.energieleveren.nl.

De stroom die je opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, verbruik je als eerste in je eigen huis. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnet. Dat noemen we terugleveren.

Op je jaarrekening zie je hoeveel stroom je hebt opgewekt met je zonnepanelen.

 • Heb je meer stroom opgewekt dan je hebt verbruikt? Dan krijg je daarvoor een terugleververgoeding van € 0,055 per kWh.
  Let op: dit tarief kan wijzigen door marktontwikkelingen.
 • Hebben je zonnepanelen minder stroom opgewekt dan je hebt verbruikt? Dan betaal je ons voor de stroom die je bij ons hebt afgenomen.
  Bijvoorbeeld: je hebt in een jaar tijd 3000 kWh verbruikt. Je zonnepanelen leverden 2000 kWh op. Op je jaarrekening betaal je dan 1000 kWh.

Dit is een voorbeeld

Jouw teruglevering