Zonnepanelen

Huurt u zonnepanelen of heeft u zonnepanelen bij ons gekocht? We zijn altijd in de buurt om uw vragen te beantwoorden. We hebben de meestgestelde vragen hieronder voor u opgesomd.

Vraag en antwoord

Dat hangt af van waar u uw zonnepanelen heeft gekocht of gehuurd. 

 • Heeft u zonnepanelen via Essent bij onze servicepartner gekocht? Dan hoeft u helemaal niks te doen. Onze servicepartner meldt de zonnepanelen voor u aan.
 • Heeft u uw zonnepanelen niet via Essent gekocht? Meld uw zonnepanelen dan aan op www.energieleveren.nl. De gegevens worden doorgestuurd naar uw netbeheerder. De netbeheerder controleert of uw meter geschikt is voor teruglevering. U ontvangt een terugkoppeling van www.energieleveren.nl en u hoeft geen contact met ons op te nemen. 

Nog vragen over uw meter? Uw netbeheerder kan daar meer over vertellen. 


Wie is mijn netbeheerder?

Iedereen die energie teruglevert aan het stroomnet ontvangt een terugleververgoeding. 

U kunt 2 dingen doen: 

 1. Pas uw termijnbedrag niet aan en wacht op uw jaarrekening. De energie die u heeft teruggeleverd en de terugleververgoeding staat op de jaarrekening. U ontvangt deze vergoeding in één keer. Wij passen daarna automatisch uw termijnbedrag aan. 
 2. U past het termijnbedrag zelf aan. Gebruik de volgende rekensom voor een ruwe schatting: totale wattpiek (aantal zonnepanelen x de wattpiek per paneel) x 0,88 (zoninstraling) x uw stroomtarief (weet u uw stroomtarief niet, vul hier dan 0,20 in), delen door 12 (het aantal maanden).
  Voorbeeldberekening van 10 zonnepanelen: 10 x 295 x 0,88 x 0,20 / 12 = 43,26 euro per maand. Let op: dit is een berekening over een heel verbruiksjaar. Het weer en het aantal maanden tot de jaarrekening heeft grote invloed op dit bedrag. 

Liever zelf online berekenen hoeveel je bespaart? Doe dan de zonnepanelencheck!

Op de omvormer ziet u hoeveel stroom u opwekt, op de slimme meter hoeveel stroom u teruglevert. Het verschil tussen beide standen is de hoeveelheid stroom die u zelf hebt verbruikt. 

De stroom die u opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, verbruikt u namelijk als eerste in uw eigen huis. Soms wekt u meer stroom op dan u verbruikt. De overtollige stroom levert u via de meter terug aan het openbare elektriciteitsnet.

Terugleveren betekent dat u zelf stroom levert aan het elektriciteitsnet. De stroom die u opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, verbruikt u als eerste in uw eigen huis. Soms wekt u meer energie op dan u verbruikt. De overtollige stroom gaat dan via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnet. 

U komt in aanmerking voor een terugleververgoeding als u:

 • uw terugleverinstallatie hebt geregistreerd bij de netbeheerder
 • energie teruglevert aan het elektriciteitsnet
 • stroom van ons afneemt
 • een geschikte elektriciteitsmeter heeft
 • een kleinverbruiksaansluiting heeft (waarde: maximaal 3 x 80 A)

De stroom die u teruglevert, verrekenen we met uw verbruik.

Op uw jaarrekening verrekenen we de stroom die u heeft teruggeleverd met de stroom die u heeft verbruikt. We gebruiken daarvoor het tarief dat u betaalt voor uw verbruik.

Heeft u dubbeltarief? Dan verrekenen we de stroom die u teruglevert eerst met uw verbruik op de meter voor normaaltarief. Levert u meer stroom terug dan u op de meter voor normaaltarief heeft verbruikt, dan verrekenen we het restant met uw verbruik op de meter voor daltarief.

Wekt u meer stroom op dan u verbruikt, dan krijgt u daarvoor een terugleververgoeding van € 0,07 per Kw/H. Dit tarief kan wijzigen door marktontwikkelingen.

Heeft u zich aangemeld voor een adviesgesprek over zonnepanelen, isolatie, ventilatie, een nieuwe cv-ketel of hybride warmtepomp, dan neemt onze servicepartner binnen 3 werkdagen contact met u op. U hoeft verder niets te doen.

Wilt u stroom terugleveren, registreer dan uw terugleversysteem bij uw netbeheerder.

Doe de gratis PlusJeHuis adviesscan en ontdek hoe u energie bespaart in uw woning. Of bekijk onze praktische bespaartips of lees ons advies voor verbeteringen aan uw huis.

Bekijk met de ZonnepanelenCheck of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. U vraagt vervolgens eenvoudig een adviesgesprek of een offerte aan.

Met de ZonnepanelenCheck berekent u eenvoudig zelf wat zonnepanelen u ongeveer opleveren.

Heeft u liever een persoonlijk gesprek?

Als klant van Essent kunt u deelnemen als u: 

 • lid bent van een coöperatie die door de Belastingdienst is goedgekeurd voor de Regeling Verlaagd Tarief;
 • stroom bij ons afneemt en;
 • kleinverbruiker bent. 

Neem contact op met onze klantenservice. We kijken samen naar de mogelijkheden en maken alles voor u in orde. Meer informatie over de postcoderoosregeling vindt u op postcoderoosregeling.nl.