Klantenservice
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen bij ons gekocht? We zijn altijd in de buurt om je vragen te beantwoorden. We hebben de meestgestelde vragen hieronder voor je opgesomd.

 

Vraag en antwoord

Heb je je zonnepanelen via Essent bij onze servicepartner gekocht? Dan hoef je ze niet zelf aan te melden. Dat doet de servicepartner voor je.

Heb je je zonnepanelen niet via Essent gekocht? Meld ze dan zelf aan op www.energieleveren.nl

Je kiest zelf wanneer je de opbrengst van je zonnepanelen terugziet in je portemonnee:

 • Verlaag alvast je termijnbedrag. Dat scheelt direct. Gebruik de volgende rekensom voor een ruwe schatting: totale wattpiek (aantal zonnepanelen x de wattpiek per paneel) x 0,88 (zoninstraling) x uw stroomtarief (weet je je stroomtarief niet, vul hier dan 0,20 in), delen door 12 (het aantal maanden).
  Voorbeeldberekening van 10 zonnepanelen: 10 x 295 x 0,88 x 0,20 / 12 = 43,26 euro per maand. Let op: dit is een berekening over een heel verbruiksjaar. Het weer en het aantal maanden tot de jaarrekening heeft grote invloed op dit bedrag.
 • Pas je termijnbedrag niet aan en wacht op je jaarrekening. De energie die je hebt teruggeleverd en de terugleververgoeding staan op de jaarrekening. Alleen als je meer stroom hebt opgewekt dan verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding. Je ontvangt deze vergoeding in één keer. Wij passen daarna automatisch je termijnbedrag aan.

Op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken, dan zie je dat op de omvormer. Deze stroom wordt eerst gebruikt voor apparaten die op dat moment in gebruik zijn. De opgewekte stroom die dan nog over is lever je terug aan het elektriciteitsnet en zie je op je slimme meter. 

Het is dus in je voordeel om apparaten overdag te gebruiken als de zon schijnt.

De stroom die je opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, verbruik je als eerste in je eigen huis. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnet. Dat noemen we terugleveren.

Op je jaarrekening zie je hoeveel stroom je hebt opgewekt met je zonnepanelen.

 • Heb je meer stroom opgewekt dan je hebt verbruikt? Dan krijg je daarvoor een terugleververgoeding van € 0,07 per kWh.
  Let op: dit tarief kan wijzigen door marktontwikkelingen.
 • Hebben je zonnepanelen minder stroom opgewekt dan je hebt verbruikt? Dan betaal je ons voor de stroom die je bij ons hebt afgenomen.
  Bijvoorbeeld: je hebt in een jaar tijd 3000 kWh verbruikt. Je zonnepanelen leverden 2000 kWh op. Op je jaarrekening betaal je dan 1000 kWh.

Onze servicepartner neemt binnen 3 werkdagen contact met je op om een afspraak te maken. Je hoeft zelf dus niets meer te doen.

Wil je stroom terugleveren? We leggen je graag uit hoe dat werkt.
Bekijk de stappen voor het aanmelden voor teruglevering

Doe de gratis online adviesscan en ontdek hoe je energie bespaart in je woning. Of bekijk onze praktische bespaartips of lees ons advies voor verbeteringen aan je huis.

Dat kan bij ons! Maak een afspraak voor een adviesgesprek of vraag direct een offerte aan.

Met de ZonnepanelenCheck bereken je zelf wat zonnepanelen jou ongeveer opleveren. Buiten een goed gevoel natuurlijk.

Liever een persoonlijk gesprek?

Als klant van Essent kun je deelnemen als je:

 • lid bent van een coöperatie die door de Belastingdienst is goedgekeurd voor de Regeling Verlaagd Tarief;
 • stroom bij ons afneemt en;
 • kleinverbruiker bent.

Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Kom je in aanmerking? Dan regelen we dat meteen.

Lees meer op postcoderoosregeling.nl.